Evropa će podržati "mali Šengen" sa 1,2 milijarde evra

Završen je sastanak lidera Zapadnog Balkana u Tirani, a kao i prethodni u Ohridu bio je u znaku "malog Šengena".

Region

Izvor: B92

Subota, 21.12.2019.

14:00

Evropa će podržati
Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Sastanku su prisustvovali premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po završetku samita da su na sastanku donesene važne odluke za unapređenje trgovinske razmene tri zemlje, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora.

"Razgovarali smo o tome kako unaprediti trgovinsku razmenu, olakšati promet robe, usluga i kapitala, i doneli važne odluke. To je od ogromnog značaja za ceo region", podvukao je Vučić na zajedničkoj konferenciji.

On je napomenuo da će, pored toga što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Severne Makedonije rade 24 sata, i carinski timovi imati sastanak u narednom periodu, kako da se olakša carinjenje i da se dalje smanjuje čekanje na granici. U tom smislu, dodao je da će povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili - za šest ili sedam umesto 23 sata.

Vučić je naveo da bi trebalo da se implementira dogovor o tzv. povlašćenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisani bilateralno na sledećem sastanku, a to podrazumeva da određene kompanije, koje su već prepoznatljive mogu lakše da prelaze granicu.

"Prelaz Preševo - Tabanovce pređe 320.000 kamiona godišnje. Onda vidite kolika je to korist za sve", rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da je od velikog značaja i, zato žele da pokušaju, da formiraju što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubedljivo veće privlačenje investicija.

To, kaže, znači da će radnici iz Srbije, koji žele da rade u Albaniji ili Severnoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i da imaju trajnu radnu dozvolu u obe zemlje, što će važiti i obrnuto.

"To je od ogromnog značaja za sve naše zemlje koje imaju problem sa tržištem rada i tek će se suočiti sa problemima", rekao je Vučić i dodao da bi takvo jedinstveno tržište rada bilo mnogo privlačnije nego što je svako pojedinačno.

Zemlje učesnice inicijative za regionalno povezivanje zatražile su na današnjem samitu u Tirani podršku i pomoć od medjunarodnih finansijskih institucija za novu agendu rasta, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u izjavi za srpske medije izrazio uverenje da će do beogadskog samita uspeti mnogo toga da se uradi na korist srpskog naroda i države Srbije, kao i Albanije i Severne Makedonije.

"Kroz razgovor sa predstavnicima međunarodnih organizacija zatražili smo podršku i pomoć, kao i za novu agendu rasta sa Svetskom bankom. Tražili smo i podršku projektima kao što je projekat za basen donje Drine koji se tiče Srbije, BiH i Crne Gore, ali i za nove projekte EBRD i EIB", kazao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Evropska komisija spremna da nameni 1,2 milijarde evra sledeće godine zemljama u regionu za implementaciju postignutih sporazuma u okviru inicijative tzv. "malog Šengena".

"To nisu zajmovi već grantovi", rekao je Rama na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka.

Aleksandar Vučić je najavio da će Vlada Srbije u ponedeljak doneti odluku da značajnom, velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju.

Vučić je ponovo izrazio saučešće svim porodicama nastradalih u zemljotresu koji je pogodio Albaniju, navodeći da je Srbija pomogla onoliko malo koliko je mogla, slanjem jedinica Sektora za vanredne situacije.

On je najavio i da će ubuduće jedinice za vanredne situacije Srbije, Severne Makedonije i Albanije blisko sarađivati kada se dogodi tragedija u nekoj od te tri zemlje, pa će istog trenutka sve raspoložive snage biti na raspolaganju pogođenoj zemlji.
View this post on Instagram

"Hvala na izuzetnom gostoprimstvu premijeru @ediramaal. Ono što je važno za nas je da se naša saradnja intenzifikuje, kao i naši napori i dogovori. Razgovarali smo o saradnji naših službi za vanredne situacije, istovremeno razgovarali smo o unapreðenju trgovinske razmene, prometu kapitala i usluga. Èini mi se da smo važne odluke doneli. To je od velikog znaèaja za ceo region. Nastaviæemo da gradimo našu saradnju. Dogovorili smo nešto što je veoma važno, da pokušamo da formiramo što jedinstvenije tržište rada, što je znaèajno za privlaèenje stranih investitora. Gledaæemo da mnoge propise približimo jedini drugima jer je tržište od 12 miliona mnogo privlaènije u odnosu na naše male zemlje. Verujem da æemo imati još dobrih vesti za naše graðane." - Predsednik Vuèiæ nakon susreta lidera Zapadnog Balkana sa predstavnicima meðunarodnih organizacija i institucija u Tirani.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: