Sedam ponuda za aerodrome: Ozbiljna konkurencija u trci za koncesijom u Crnoj Gori

Na pretkvalifikacioni tender za dodelu koncesija za Aerodrome Crne Gore prijavilo se sedam kompanija.

Region

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2019.

09:30

Sedam ponuda za aerodrome: Ozbiljna konkurencija u trci za koncesijom u Crnoj Gori
Foto: Depositphotos, Krasnevsky

Prijavile su se kompanije iz Indije, Koreje, tri turske kompanije, kao i jedna kompanija iz Irske. Neke od tih kompanija su se prijavile kao konzorcijum više firmi.

Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione delatnosti.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je za RTCG da će nakon otvaranja ponuda uslediti period od mesec dana kad će biti poznato koje kompanije mogu ići u proces klasičnog tendera.

"Mi ćemo videti koje se kompanije interesuju, i koje su kompanije ispunile uslove za pretkvalifikaciju, odnosno koje su kompanije stekle uslove da ih u narednom periodu mi pozovemo da dostave svoju ponudu. Od danas, od prijema dokumentacije, do rešavanja po pristigloj dokumentaciji treba da prođe 30 dana", rekao je Nurković,

Na kraju će, kako je rekao, objaviti spisak kompanija koje su se pretkvalifikovale, nakon čega će uputiti poziv za dostavljanje ponuda.

"U prethodnom periodu iskazalo se veliko interesovanje, i očekujem da referentne kompanije dostave ponude i očekujem od svega veliki benefit. Rekli smo da je potrebno da je potrebno da se uplati najmanje 100 miliona evra, avansna uplata budžetu države Crne Gore, da deset odsto ukupnog prihoda se izdvoji kao godišnja koncesiona naknada državi, da se uloži najmanje 80 miliona u prve tri godine u investicije, odnosno 200 miliona najmanje tokom celog perioda koncesije", rekao je Nurković.

Podsećamo, SDP traži da se Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sednici izjasni o Rezoluciji kojom se traži da Vlada odustane od najavljenog modela zakupa Aerodroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

22 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: