Region

Petak, 01.11.2019.

10:59

Najdugovečniji hrvatski političar prodaje kuću koju je sagradio šef zloglasne Ozne

Prodaje se kuća u kojoj živi najdugovječniji hrvatski političar Josip Manolić.

Izvor: RTL

Najdugovečniji hrvatski političar prodaje kuću koju je sagradio šef zloglasne Ozne
Foto: Depositphotos/Pakhnyushchyy

Reč je o trospratnici od 800 kvadrata koju je 60-ih godina prošlog veka sagradio prvi šef zloglasne Ozne, najbliži Titov saradnik Ivan Stevo Krajačić.

Osim Manolića, u kući žive još tri porodice, a atraktivna parcela od pet hiljada kvadrata procenjuje se na pet miliona evra.

"Nije mi drago da je na prodaju jer sam na određeni način sentimentalno vezan za kuću. Bor koji se tamo nalazi sam lično posadio", rekao je za RTL Manolić.

Osim bora, Manoliću je važna i klupa ispred kuće jer su tu svoje izborne kampanje započela tri predsednika - Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ivo Josipović.

Prvi hrvatski predsednik je i živeo tu u komšiluku.

"Kada je Tuđman dolazio iz Beograda u Zagreb, predsednik grada Holjevac dobio je nalog da se Tuđmanu osigura stan u Zagrebu", priseća se Manolić.

Ko je bio Ivan Stevo Krajačić?

Radnici su zatvorili i mali bazen o kom su u vreme socijalizma kružile legende. Moćni stanar bio je Ivan Krajačić Stevo, a govorilo se kako se za njega dovoze cisterne morske vode.

"On je čovek koji je bio povučen i nije bio sklon avanturama, osim političkim avanturama koje su u to vreme bile dosta burne, vezane uz njegov sukob s nekim prijateljima, vršnjacima iz Srbije", rekao je Manolić.

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić smatra da je najvažnije što se o Karačiću zna to da se ne zna puno.

"I upravo zbog toga Krajačić je odličan materijal za raznorazne urbane legende, za raznorazna preuveličavanja, ali s druge strane, i za prećutkivanja", rekao je Klasić.

Krajačić je bio komunista, španski borac, sovjetski špijun, Titov intimus i moćni obaveštajac.

"Navodno je Tito njemu verovao više nego ikome i voleo da ga ima u svojoj blizini u kritičnim trenucima, bilo da se radilo o političkim sukobima sa Staljinom ili Rankovićem, ili su bili to zdravstveni problemi", rekao je Klasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: