Rudari u jamama štrajkuju glađu: Trojici pozlilo, ali ne odustaju

Zenica -- Rudari rudnika mrkog uglja u Zenici noć su proveli u jamama štrajkujući glađu, a služba Hitne pomoći intervenisala je tri puta. kada je trojici rudara pozlilo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija FOTO: Depositphotos,DmyTo.
Ilustracija FOTO: Depositphotos,DmyTo.

Noć je u jamama provelo 70 rudara od ukupno 150, koliko štrajkuje, a u Staru jamu, Stranjane i Raspotočje jutros je stigla prva smena koja će se pridružiti kolegama i ostati ispod zemlje do ispunjenja zahteva.

Zeničkim rudarima danas i zvanično ističe kolektivni ugovor, a predstavnici rudara počeli su pripreme za generalni štrajk koji će biti održan 13. septembra.

U sve tri jame na snazi je radna neposlušnost, osim u jami Raspotočje, gde se 24 sata dnevno radi na ispumpavanju vode iz jamskih prostorija kako bi se sačuvala skupa oprema.

Ogorčeni rudari, koji treba da opreme decu za školu, plate kredite i račune, ističu kako su prepušteni sami sebi te da u dubiozi u kojoj se trenutno nalaze nemaju više ništa da izgube.

Rudari su stupili u štrajk jer traže da im se isplate neisplaćene plate, a kako se navodi, računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreskog duga koji je premašio 70 milona evra.

strana 1 od 62 idi na stranu