Već pakuju kofere: Plata 1.650 EUR i nikada ne kasni

I zadnjim sezoncima na Jadranu ističu radni ugovori, a mnogi, posebno mlađi, već se pakuju za odlazak na rad u zimske turističke centre po Evropi,

Izvor: Glas Istre, Duška Palibrk
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Najviše odlaze u Austriju i Italiju gde se može zaraditi i 1.650 evra mesečno, a plata kako kažu nikada ne kasni i ne dobija se na ruke.

Posao nađu preko prijatelja, rodbine ili agencija. Mila, 25-godišnja konobarica iz Istre, koja već deset godina radi kod istog hotelijera, u svom gradu, pravoj turističkoj meki, kaže da joj je prijatelj preneo samo lepa iskustva iz Austrije.

On joj je dao broj agencije, koja je odmah kontaktirala i našla posao. Svoju prvu sezonu u inostranstvu odradiće u hotelu u poznatom austrijskom skijalištu.

"U Austriji ću raditi šest dana u nedelji, ali su smeštaj i hrana besplatni. Devojka koja je tamo radila kaže mi da je smeštaj super, da imamo podno grejanje, da baš brinu o ljudima koji dolaze iz inostranstva da rade. Nadam se boljim uslovima rada", govori Mila za Glas Istre.

Najveći je problem kod nas, smatra, što su plate niske, a standard visok. Ono što zaradi u Austriji nada se da će većinu uštedeti. Tamo ostaje pet meseci, a 1. maja opet je na svom starom radnom mestu u rodnom gradu. Opet sa sezonskim ugovorom.

strana 1 od 49 idi na stranu