Ogorčen zbog blokade: 3 puta plaćam istu kaznu

Zbog neusklađene pravne procedure, jednom građaninu Crne Gore, banke su tri puta naplatile istu kaznu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2018.

14:09

Ogorčen zbog blokade: 3 puta plaćam istu kaznu
Foto: Thinkstock

Račun mu je bio u blokadi, a sve po nalogu javnog izvršitelja.

Ovaj Pogoričanin (identitet poznat redakciji), priznao je da je počinio prekršaj, platio je kaznu, ali tvrdi da nikad nije dobio pismeno rešenje. Ogorčen je i što na povraćaj novca treba da se čeka izvesno vreme, prenosi cdm.

Da postoji problem svesni su i u Udruženju banaka Crne Gore, zbog čega su, kako su kazali CdM-u, aktuelizovali ovo pitanje sa nadležnim institucijama.

Podgoričanin je, kako je rekao CdM-u, oktobra prošle godine počinio prekršaj, zbog čega je morao da plati novčanu kaznu. Pogrešio, kaže, jeste i bio je spreman da plati svoju nesmotrenost.

“Vozio sam brže i kažnjen sam. Priznao sam prekršaj, potpisao nalog policajcu. Ali nikad nisam dobio poziv da učestvujem u postupku. Nikad napismeno nisam dobio to rešenje. Nemam razloga da ga ne platim. To je bila mizerna kazna”, kazao je on.

Nakon tri meseca računi u svim bankama u kojima ima otvoren račun su bili blokirani po nalogu podgoričkog Suda za prekršaje.

Prvo je 8. februara kaznu naplatila jedna banka, dan kasnije druga, a onda 12. februara treća. Sve te banke su naplatile i provizuju za realizaciju naloga, a onda druga banka nadoknadu za prinudnu realizaciju novčane kazne.

“Kakva je to žurba da odmah mora ići na javnog izvršitelja?! Nije mi ni pružena mogućnost da to platim. Računi koje imam u ostalim bankama su bili blokirani 13. februara što je onemogućilo raspolaganje novcem i uredno izvršavanje obaveza iako sam kaznu, preko prve banke, platio još 8. februara. Kako stvari trenutno stoje do sada mi je ista kazna naplaćena tri puta i tri nadoknade za izvršenje. U administraciji Suda mi je rečeno da podnesem molbu sa dokazima za povraćaj sredstava”, tvrdi on.

Nažalost, procedura povraćaja novca traje nekoliko meseci.

“Građani se maltretiraju. U redu je da država naplaćuje svoje prihode. Stvarno je bilo katastrofalno stanje, mnogo novca je propalo. Ali ako se odlučila za ovakva rešenja mora napraviti kvalitetnu aplikaciju, da odmah naplati svoje, ali da postoji sistem između države i banaka. Da kažu - u redu, naplatili smo, i odmah zaustavite proces”, ističe on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: