Mihajlović: Stakleni plafon ne postoji, borite se

Žene sve više uspevaju u IT sektoru i da "tehnički svet" nije rezervisan samo za muškarce, istakla je ministarka Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

15:32

Mihajlović: Stakleni plafon ne postoji, borite se
Foto: Tanjug, arhiva

Mihajlović je potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je, a to je rekla povodom obeležavanja Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

"Moja poruka svim devojčicama je da, kako god to delovalo, stakleni plafon ne postoji i da će verujući u sebe i boreći se za svoje ciljeve ostvariti uspehe kojima teže", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da nema razloga da oblast koja je danas najprofitabilnija i koja sigurno obećava uspeh u karijeri i visoku zaradu ne bude dostupna pripadnicama ženskog pola, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Ženama su zanimanja i interesovanja često stereotipno dodeljena. Navikli smo da u prirodnim i tehničkim naukama uglavnom dominiraju muškarci, dok su društveno-jezičke nauke rezervisane za žene. Ipak, sve je više žena koje na pozicijama u IT sektoru uspevaju i zauzimaju ključne, rukovodeće pozicije u kompanijama, što nedvosmisleno dokazuje da tehnički svet nije rezervisan samo za muškarce", dodala je ona.

Mihajlović je poručila devojčicama da se bore protiv predrasuda i hrabro biraju svoj profesionalni put, iako svakodnevica pred njih stavlja razne izazove.

"Pozivam i sve društveno odgovorne kompanije da podrže razvoj ženskog preduzetništva, a posebno ohrabre učešće devojaka i devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, koje su do sada većinom bile rezervisane za muškarce", zaključila je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: