Lisabon, otvoren grad

Da je Mark Overmars kod 1:0 za Portugal imao Piksijev mozak iz Verone 1990. godine i da je odbranu domaćih poslao po Vinho Verde, druga bi se pesma pevala. Možda... Holandija me je razočarala, igraju staromodno, za «bunar» su se latili daleko pre vremena, Van Nistelroj i Makaj potpuno odsečeni, portugalska odbrana odlično postavljena i domaći idu dalje. Posle nekoliko epskih polufinala u kojima su završavali takmičenje, konačno su stigli do finala. Holandjani će morati da sačekaju. Ako ništa bar su na ovom šampionatu zalečili penal frustraciju.

Srbija

Izvor: Zoran Panjkoviæ, B92

Četvrtak, 01.07.2004.

03:34

Default images

Centar Lisabona bio je narandžast od ranog jutra. Prethodnica holandskih navijača stigla je u utorak, a u sredu im se pridružila ekipa iz Albufeire. Od Rosija su napravili kolonu, koja se peške uputila ka Alvaladeu. Atmosfera fenomenalna uz pleh orkestar, ali prvo što mi je palo na pamet je da je takvo raspoloženje bilo i na Rembrantovom trgu pre četiri godine pred polufinale sa Italijom. Bezuspešno sam pokušavao da napravim video najavu utakmice. Holandjani su se stalno ubacivali u kadar, skakali i pevali, polivali pivom, prskali narandžastim sprejom. Iz sedmog pokušaja, konačno sam uspeo.

Na stadionu ih je bilo manje nego što se najavljivalo. Kop nedovoljno brojan, dok je ostatak imao «portugalske» karte. Oni bez ulaznica, meč su gledali na EXPO-u. Domaći navijači čini mi se nikada raspoloženiji. Nijednog trenutka njihovo navijanje nije stalo, od himne pa do kraja. Na stadionu je bilo raznih zastava čak i kolumbijskih, velških, finskih ... Figo je odlično odigrao i bio pravi lider tima. Elelgantno su on i Skolari rešili problem na opštenacionalno zadovoljstvo. Maniš ili Manike (Portugalci koriste oba imena) dao je gol za špice, a Van der Sar ga je paradom samo ulepšao. Priznajem da sam očekivao preokret, jer mi je bilo nemoguće da Holandija sa tako kreativnom sredinom terena, odigra tako bezidejno. Na kraju slavlje, čini mi se još ludje od prehodnih. Centralni deo i ovoga puta je bio kod spomenika «čestitom» Markeš de Pombalu. Oni snalažljivi, na putu od Alvaladea do pomenutog trga, prodavali su konzerve piva prethodno kupljene u samoposlugama. Nešto kreativniji su očigledno angažovali i vezilje, tako da su zastavice sa grbovima reprezentacija, datumom i peharom bile u prodaji još pre početka utakmice. Hit večeri bila su dvojica djubretara, koji su narandžaste markere koje nose menjali sa Holandjanima. Inače, gostujući navijači su bili raspoloženi posle poraza, osmesima su uzvraćali na portugalske aplauze. Kamion koji je podsećao na one iz «Otpisanih» bio je prepun Portugalaca sa zastavama. Ispred bilborda sa Kristijanom Ronaldom, neki klinac se klanjao. Ponovo je bilo penjanja po autobusima, a o sirenama, turiranju mašina i sedenju na prozorima automobila, da i ne govorim.

Uskoro ćemo znati i ime drugog finaliste, ali prema poslednjim vestima iz češkog tabora, situacija nije baš sjajna, jer je Brukner zabranio vidjanje igračima sa devojkama i ženama. «Gol» ili «autogol» znaćemo u četvrtak. Inače oglasio se i «Adidas» koji u završnici ima samo jednog polufinalistu, Grčku. Iz ove firme stiže vest da su razočarani ispadanjem francuskih, nemačkih i španskih «manekena», ali da očekuju da se to neće odraziti na poslovanje. Inače, u Lisabonu dresovi pomenutih ekipa mogu da se kupe upola jeftiniji. Samo Umbro još uvek ne da popust na onaj engleski. Daćeš, daćeš ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: