"Za elektrifikaciju polja više stotina mil. RSD"

Ministar poljoprivrde Branislav Nedimović kaže da će iz budžeta tog ministarstva 2018. za elektrifikaciju polja biti izdvojeno nekoliko stotina miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

19:22

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

On je, prilikom puštanja u rad tri trafostanice na području sela Manđelos i Grgurevci u opštini Sremska Mitrovica, koje će omogućiti rad zalivnih sistema za 210 hektara voćnjaka i vinograda, kazao da je cilj ministarstva da se povećaju obradive površine kojima je električna energija dostupna i tako smanje troškovi proizvodnje.

"Ovde je na delu politika snižavanja troškova proizvodnje u poljoprivredi preko elektrifikacije, odnosno preko sistema za navodnjavanje", rekao je Nedimović.

Podsetio je da je prvi projekat elektrifikacije polja urađen na teritoriji Leskovca, gde je gradska uprava sa Svetskom bankom radila na elektrifikaciji na prostoru od auto-puta ka Vlasotincu, ističući da su rezultati bili izvrsni.

"Ti ljudi koji tamo imaju povrtnjake imali su pet puta niže troškove za svoju proizvodnju, nego što su imali pre toga kad su za pumpe za navodnjavanje koristili dizel gorivo", rekao je ministar poljoprivrede.

On je dodao da se struja koja je dovedena do polja koristi osim za navodnjvanje i za rad ostalih mašina potrebnih za proizvodnju, ocenjujući da električna energija ne treba da bude dostupna samo u urbanom prostoru.

Trafostanice izgrađene na području sremskomitrovačkih sela omogućiće priključenje pumpi za navodnjavanje u prečniku od 1.000 metara od mesta gde se nalaze, a koristiće ih 20 voćara i vinogradara.

Voćari će moći da navodnjavaju 170 hektara pod jabukama, nektarinama, breskvama i šljivom, a vinogradari oko 40 hektara vinograda.

Ta gazdinstva imaju oko 30 stalno zaposlenih, a u periodu od marta do oktobra i oko 150 sezonskih radnika.

Postavljanje trafostanica jačine 400 kVA koštalo je 36 miliona dinara, a završene su za tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: