Šta možemo da očekujemo od Francuza

Poseta premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji otvorila je ponovo priču o izgradnji metroa u Beogradu i proširenju aerodroma "Nikola Tesla".

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

20:44

Default images

Srpski premijer Aleksandar Vučić je svom kolegi poručio da zemlja "čeka francuske investitore", a u vestima B92 analitičari su govorili o tome kakva je budućnost ovih projekata i šta se još može očekivati nakon ove posete.

Kako su rekli gosti iz Francuske, za izgradnju metroa je ključno naći finansije i tek tada projekat može da postane realnost, a Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske privredne komore, kaže da je svaki početak težak.

"Detalje i datume o metrou još ne znamo, ali sve sada počinje da se precizira. Studija izvodljivosti postoji, izradila ju je kompanije Ežis. Sada su nastale manje promene zbog projekta Beograd na vodi"i negde na proleće dobićemo od Grada konačan plan, pa će preduzeće Ežis moći da završi tu studiju", kaže ona.

Ivanićeva navodi da ćemo 2015. godine znati kakav će metro zaista biti, a da tek tada možemo da govorimo o rekonstrukciji.

"Ne treba žuriti, ovo je postavljanje baza, a svaki početak je težak", kaže ona.

Bivši ambasador Srbije u Parizu Radomir Diklić kaže da i u diplomatskom smislu ova poseta znači novi početak.

"Nismo imali ovakvu posetu od decembra 2001. i dolaska predsednika Širaka. Ovaj novi početak je obeležen ekonomskim pitanjima, ali i aktuelnim pitanjima na međunarodnoj sceni - predsedavanjem OEBS, ukrajinskom krizom i odnosima sa Rusijom. Ovo je prilika da se na visokom nivou razmišlja o svemu tome", kaže Diklić.

On navodi da bi u ekonomskom smislu za Srbiju najviše značilo privlačenje vlasnika malih i srednjih preduzeća.

"Oni su veoma oprezni i to neće biti lako, ali kada dođu, ostaju dugo. Važno je i da privučemo ljude iz agrobiznisa, jer je to resurs na koji Srbija može da se osloni", smatra Diklić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: