Nema monopola, gorivo ipak skuplje?

Vlada Srbije odlučila je danas da se od 1. januara omogući slobodno formiranje cene i slobodan uvoz naftnih derivata u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 29.12.2010.

01:40

Default images

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kazao je da očekuje da će cena goriva od januara u Srbiji zbog liberalizacije tržišta biti niža nego do sada.

"Ova istorijska odluka Vlade u smislu pune liberalizacije tržišta i slobodnog formiranja cene trebalo bi da znači ne samo kvalitetnije snabdevanje nego i niže cene derivata u narednom periodu", kazao je on.

Škundrić je pozvao naftne kompanija da u slobodnoj konkurenciji i tržišnoj utakmici iskažu svoje mogućnosti i kvalitete.

"Ako to ne bude rezultiralo nižom cenom od sadašnje to će govoriti o nesposobnositi ili netržišnom ponašanju učesnika na tržištu nafte i naftnih derivata u Srbiji", kazao je on. Prema tome, naveo je Škundrić, za očekivati je da će cena derivata od 1. janura biti nešto niža od trenutne bez ozbiza što je u poslednje vreme zabeležen značajan rast cene sirove nafte na svetskom tržištu.

Škundrić nije želeo proceni koliko bi moglo da bude sniženje cena goriva navodeći da bi to moglo da bude sugestivno za kompanije.

"To je jedan od razloga što je Vlada odustala od određivanja maksimalne cene goriva na srpskom tržištu jer tada kompanije žele da dostignu taj nivo", naveo je on.

Škundrić je izrazio očekivanje da će biti obezbedjene potrebne količine mazuta i lož ulja i da neće biti problema u snabdevanju energentima.

Vlada Srbije je usvojila energetski bilans za 2011. godinu i očekuje se normalno i redovno snabdevanja svim energentima i potrebnim količina električne energije, kazao je Škundrić.

"Mislim da je to dobro zato što ćemo imati konkurenciju jakih kompanija, imaćemo mogućnost da se testira naša Naftna industrija Srbije u slobodnoj konkurenciji i da kroz tu slobodnu utakmicu dostigne cilj da bude lider u regionu“, kaže Škundić.

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević ocenio je da će otvaranje tržišta islobodno formiranje cena naftnih derivata u Srbiji od 1. januara 2011. građanima doneti kvalitetnije, a jeftinije gorivo.

"Verujem da će liberalizacija tržišta naftnih derivata doneti bolju poziciju za nas kao potrošače i građane na tržištu, jer ćemo imati širu ponudu i kvaliteta i cena", rekao je Milosavljević

Milosavljević je naglasio da će se posle otvaranja tržišta naftnih derivata od 2011. godine veliki broj uvoznika i prometnika boriti da zauzme deo "tržišnog kolača" kroz niže cene i bolji kvalitet proizvoda.
"Očekujem da će se ta utakmica dodatno rasplamsati i aktivnošću NIS-a koji sada praktično mora da potvrdi svoje tržišno učešće i poziciju, i da kroz ubrzanu rekonstrukciju i modernizaciju rafinerija, kao i niže cene i bolji kvalitet, ukupno stanje na tržištu energetike učini prihvatljivijim", kazao je Milosavljević.

Milosavljević je kazao da je vlada formirala radnu grupu koja će pratiti stanje na tržištu derivata i da nju čine predstvnici ministarstava trgovine, finansija, unutrašnjih poslova, energetike, ekonomije i regionalnog razvoja, uprave carina, poreske uprave, kao i institucija koje se bave kontrolom kvaliteta.

"Zadatak tog radnog tela koje će voditi državni sekretar ministarstva trgovine Ljubiša Dimitrijević biće da kontinuirano i sistematski prati, analizira i izveštava o dešavanju na tržištu naftnih derivata i predlaže mere koje će hitno moći da se usvoje na ladi Srbije i aktiviraju ako iz bilo kog razloga na bilo kom segmentu zapreti neki poremećaj", kazao je Milosavljević. On je dodao da ne očekuje probleme, jer su se tržišni inspektori u predhodnim mesecima dodatno obučavali za kontrolu prometa naftnih derivata.

Naftaši međutim ne dele optimizam ministra Škundrića. Tako predsednik udruženja AD Nafta Nebojša Atanacković kaže da u prvim mesecima liberalizacije tržišta ne treba očekivati niže cene naftnih derivata.

"Očekuje nas posle Nove godine povećanje akcize koje će ovog puta biti za benzine oko šest dinara, a za dizel oko 4.5. Sa druge strane imamo opšti trend povećanje cene sirove nafte, koji će se odražiti na cenu derivata, tako da ćemo na početku godine veoma malo osetiti od blagodeti tržišta“, kaže Atanacković.

Na dugoročnijem planu veća konkurencija trebalo bi da doprinese pojeftinjenju naftnih derivata na domaćem tržištu. Međutim, prema rečima urednice Balkanmagazin Jelica Putniković, cena goriva će zavisiti i od toga koliko će naftaši želeti da zarade.

"Već su neki naftaši najavili da neće imati iste cene na svim pumpama. I to će biti pravi znak tržišta. Možda ćemo mi u Beogradu na autoputu imati i skuplje gorivo, ali neko ko ima pumpu u kraju gde je siromašnije stanovništvo, oni će morati prema kupovnoj moći da formiraju cene“, kaže Putnikovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: