"Ugovorićemo nabavku 12 novih rafala"

"Najkasnije početkom sledeće godine ćemo ugovoriti nabavku 12 novih rafala", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2022.

12:39

Foto: EPA-EFE/ WALLACE WOON

"Očekujemo i početak pregovora sa britanskom stranom o ’tajfunima’, trebalo bi uzeti barem jednu eskadrilu odnosno 12 komada", kazao je Vučić nakon prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Štit 2022" na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da bi do kraja ove ili početkom sledeće godine Srbija mogla da dogovori nabavku francuskih “rafala”, dok se tek očekuju pregovori sa britanskom stranom o nabavci “tajfuna”, dodajući da je kineski FK3 kupljen po povoljnoj ceni, ističući da je to odvraćajuće naoružanje za sve potencijalne agresore.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u Batajnici o nabavci “rafala” i “tajfuna”, rekao da se već duže vreme pregovara o kupovini 12 francuskih “rafala”.

“Verujem da ćemo do kraja godine najkasnije sledeće počektom biti spremni da dogovorimo tu nabavku, da li ''6 plus 6'' ili 12 potpuno novih aviona. Verujem da će biti 12 novih”, rekao je Vučić.

Takođe, dodao je da se tek razgovara, a očekuju se pregovori sa britanskom stranom oko kupovine “tajfuna”, te da bi i u tom slučaju trebalo nabaviti celu eskadrilu, što je 12 do 14 komada.

“Videćemo kako će pregovori da teku”, rekao je Vučić.

Ponovio je da se razmišlja o lovačkim bombarderima poput kineskog L 15, ali da se o tome uopšte nije ušlo u pregovore sa kineskom stranom.

FK-3 dobra kupovina

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Na pitanje koliko je plaćen kineski sistem FK-3, te da li se planiraju nove nabavke tog oružja, Vučić je rekao da je kupljeno koliko je bilo potrebno.

“To je ono što smo naručili 2019.godine, to smo kupili, za naš novac i obezbedili dovoljno da čuvamo i naše nebo i da nam javni dug u odnosu na BDP ne pređe 60 odsto. Kada budemo imali još para, kupićemo još, za sada nemamo mogućnosti”, rekao je Vučić.

Kada je reč o ceni, naveo je da cena bila “onako kako smo se dogovorili”

“Kada mu budete pokazali vojsku koja to tako saopšti, saopštićemo i mi”, kazao je Vučić da se o ceni ne govori, navodeći da je svakako bilo povoljna.

“Tri do četiri puta je jeftinije u odnosu na sisteme takvog kvaliteta. Bila je to dobra ponuda kineskih prijatelja i drago mi je što su građani Srbije ponosni na oružje i oruđe koje ne može nikoga da ugrozi nego služi da čuvamo svoju zemlju”, rekao je predsednik Srbije.

On je kazao da je to oružje koje se ne koristi na tuđoj, već na sopstvenoj teritoriji, i deluje odvraćajuće prema potencijalnim agresorima. Na vojnom aerodromu "Pukovnik - pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, Vojska Srbije prikazala je danas svoje sposobnosti i moćno naoružanje sa kojim raspolaže.

Prikazano je gotovo svo naoružanje kojim raspolažu Kopnena vojska, kao i Protivvazduhoplovna odbrana i Ratno vazduhoplovstvo, uključujući i nedavno nabavljeni PVO sistem srednjeg dometa FK3, koji je nedavno stigao iz Kine, i koji je danas prvi put predstavljen i zauzeo centralno mesto.

Učestvovalo je više od 1.000 pripadnika srpske armije, više od 300 borbenih sredstava naoružanja i vojne opreme, kao i više od 60 aviona, helikoptera i daljinski upravljivih letelica.

Najatraktivniji deo prikaza činili su letovi aviona Ratnog vazduhoplovstva, a leteli su svi tipovi aviona kojima RV raspolaže -

MIG-29, Orao, G-4 Super Galeb i Lasta, kao i helikopteri Mi-35M, Mi-17, Mi-8 i "Erbasovi" H-145M.

Predstavljeni su i sistemi Protivvazduhoplovne odbrane - FK3, Pancir-S1, PASARS-16, S-125 Neva, Mistral 3, kao i borbena vozila pešadije tenk M84, kao i oklopna vozila pešadije.

Tokom dinamičnnog prikaza, kroz desetak scenarija, prikazan je deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije u vazdušnom prostoru, upotrebom svih tipova aviona i letelica sa kojima vojska raspolaže.

Takođe, prikazana je šira blokada rejona i izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja, vazduhoplovna vatrena podrška u pripremi desantne prostorije, helikopterski desant specijalnih snaga, borbeno traganje, spasavanje i izvlačenje specijalnih snaga, posedanje vatrenog položaja artiljerijskih jedinica, vazduhoplovna vazdušna podrška i lovačka zaštita i drugo.

Pripadnici 63. padobranske brigade prikazali su desant iz helikoptera MI-17, dok raketni sistem kratkog i srednjeg dometa "pancir" obezbeduje prostor.

Prvi put je javnosti prikazan sistem FK-3, jedan od najsavremenijih u svojoj klasi, čiju savremenost karakteriše radarska tehnologija poslednje generacije.

Na kraju prikaza, iznad batajničkog aerodroma, zavijorila se zastava Srbije, koju su nosili padobranci Vojske Srbije.

Srpsku zastavu nosio je major Dejan Stojiljković, a zastavu Vojske Srbije zastavnik Milan Svetozarević, obocija instruktori padobranstva.

Posle prikaza, predsednik Vučić razgovarao je sa vojnicima i razgledao borbena oklopna vozila pešadije domaće proizvodnje - Miloš, Lazar, samohodne haubice Nora i Pasars.

Vučić je zatim obišao i novi sistem FK-3, a dobio je i maketu tog sistema.

Prikaz su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, a pored predsednika Vučića, prisustovali su i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik...

Takođe, građani su jutros od 8.30 mogli da razgledaju izloženu vojnu tehniku, ali i da priđu i informišu se o svemu što je nabavljeno za Vojsku Srbije.

Posetioci mogu da dođu na batajnički aerodrom do 15 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: