Znak da je svet u nevolji

Unca zlata već košta više od 1900 dolara, što je 30 posto više nego tokom previranja na finansijskim tržištima u martu, koja nisu zaobišla ni plemenite metale.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

08:20

Znak da je svet u nevolji
Foto: Depositphotos, JohanSwanepoel

Ali od tada, smer je isključivo uzlazni, što je uglavnom zbog izuzetnih akcija likvidnosti centralnih banaka i očekivanja da će to na kraju dovesti do veće inflacije. U stvari, stagflacija - anemični privredni rast i rastući opšti nivo cena.

I poslednje, ali ne najmanje bitno: traženi prinosi obveznica, koji mogu biti alternativa ulaganju u zlato, u nekim slučajevima su čak i negativni, pa ulagači radije kupuju plemenite metale, piše SEEbiz.

Poslednjih dana na rast tržišta plemenitih metala (još snažnije raste srebro, koje je prešlo preko 23 dolara) takođe je uticao slabiji dolar i sve veći broj zaraženih koronavirusom (rekordnih 290 hiljada širom sveta u petak), što je kamen spoticanja za ekonomski oporavak i povećava verovatnost novog talasa zatvaranja.

Zlatna groznica, ukratko, signalizuje da je svet u nevolji.

Već u aprilu, Bank of America povećala je ciljanu cenu za zlato u sledećih 18 meseci na 3000 USD. ETF-ovi koji u svom portfelju imaju zlato dobijaju na vrednosti već osamnaest nedelja. Ovo je najduža serija od 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: