Turska i Rusija blizu dogovora: Ankara naručuje dodatne količine najmodernijeg naoružanja

Turska je veoma blizu dogovora s Rusijom o kupovini još jednog protivvazdušnog sistema S-400.

Izvor: B92, Rojters

Petak, 13.12.2019.

11:54

Turska i Rusija blizu dogovora: Ankara naručuje dodatne količine najmodernijeg naoružanja
Foto: Epa, TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Dogovor bi mogao da bude potpisan pre aprila, kada će prvi komplet raketa biti spreman za upotrebu, rekli su iz Ankare.

Turski pregovori s Rusijom oko transfera tehnologije i zajedničke proizvodnje drugog S-400 odbrambenog sistema nastavljaju se, rekao je čelnik turskog direktorata odbrambene industrije Ismail Demir.

Demir je dodao i da je Ankara i dalje zainteresovana za kupovinu američkog sistema Patriot i da nije bilo uslova koji bi ih sprečili da uđu u pegovore.

Iz Vašingtona, s druge strane, ponovili su zahtev da Turci odustanu od kupovine S-400, piše Rojters.

Upravo je kupovina ovog odbrambenog sistema od Rusa glavni razlog zategnutih odnosa između SAD i Turske, koje su obe članice NATO-a.

Podsećamo, "Rosoboroneksport" je ugovor o isporuci protivraketnog sistema S-400 "Trijumf" Turskoj potpisao u aprilu 2017. godine u Moskvi. To je najveći izvozni ugovor Rusije s nekom od zemalja NATO-a. Prema njemu, Rusija je isporučila Turskoj četiri diviziona sistema PVO S-400 u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

Isporuke sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: