Srbija vraća imanja potomcima ustaškog pokreta i Princ Eugen divizije

Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike uštaskog pokreta i Princ Eugen divizije, a država je posle odluke Upravnog suda, u obavezi da im vrati kuće i njive.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

07:59

Srbija vraća imanja potomcima ustaškog pokreta i Princ Eugen divizije
Foto: Thinkstock

Agencija za restituciju će se oglušiti o tu sudsku odluku, pišu današnje "Večernje novosti". Prema rečima direktora agencije Strahinje Sekulića, ovakvih slučajeva biće sve više.

"Zakon decidirano kaže da imovina ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga, a za nas su to i ustaše i članovi "Princ Eugen" divizije, bez obzira na to što su sudovi neke od njih rehabilitovali. Ukoliko Upravni sud smatra da nisu pripadnici okupacionih snaga, može da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i da im sam vrati imovinu. Mi to nećemo učiniti", kaže Sekulić.

Po tumačenju Upravnog suda, ispada da je odlukom o rehabilitaciji proglašeno da ti ljudi nisu pripadali stranim okupacionim snagama, iako jesu. Prema Sekulićevim rečima, po zakonu nemaju pravo na povraćaj. On dodaje da je zanimljivo što se Državno pravobranilaštvo ne žali na ovakva rešenja o povraćaju, ali je zato na primer, uložilo žalbu na vraćanje sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: