Stižu nam jeftini automobili

Japan i EU potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini koji će pokriti trećinu globalne ekonomije.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

10:50

Stižu nam jeftini automobili
(Foto: Thinkstock)

To je, očigledno, suprotno protekcionističkoj politici koju zagovara američki predsednik Donald Tramp. Sporazum su na ceremoniji u Tokiju potpisali predsednik EP Donald Tusk i predsednik EK Žan Klod Junker kao i japanski premijer Šinzo Abe.

Sporazum, najveći do sada koji je postigla EU ujediniće oko 600 miliona ljudi, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema sporazumu Japan će ukloniti carine na 94 odsto celokupnog uvoza iz EU, uključujući 82 odsto poljoprivrednih i ribljih proizvoda. EU ukloniće 99 odsto carina na uvoz iz Japana. Ukinuće tarife na uvoz japanskih automobila i kamiona u osmoj godini kao i televizora u šestoj godini primene sporazuma. Dve će strane potpisati i sporazum o strateškom partnerstvu koji je namenjen jačanju saradnje na pitanjima koja se tiču mira i sigurnosti, sajber kriminala, energetske sigurnosti i klimatskih promena.

Do potpisivanja dolazi u trenutku pojačanih globalnih trgovinskih napetosti, nakon što je Tramp uveo carine na uvoz čelika kao i na kinesku robu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: