Skače izvoz, skače uvoz, pokrivenost veća

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za devet meseci bila je 25,4 milijardi evra što je porast od 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

18:40

Skače izvoz, skače uvoz, pokrivenost veća
Foto: Thinkstock

Preračunata u dolare, ukupna spoljnotrgovinska razmena od januara do kraja septembra povećana je za 12,8 odsto, na 28,2 milijarde, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Izvoz iz Srbije je bio 11,2 milijarde evra, što je povećanje za 13,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, a uvoz je bio 14,1 milijardu evra i bio je veći za 13,1 odsto. Izraženo u dolarima, izvoz robe bio je 12,5 milijardi, što je rast od 13 odsto, dok je uvoz povećan za 12,6 odsto, na 15,7 milijardi.

Spoljnotrgovinski deficit u periodu od januara do kraja septembra iznosio je 2,8 milijardi evra, što je 11,8 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine, a izraženo u dolarima 3,2 milijarde i povećan je 11,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom je 79,6 odsto i veća je nego u istom periodu prošle godine kada je bila 79,3 odsto.

Najveće učešće u izvozu imao je region Vojvodine sa 32,9 odsto, sledi Beogradski region sa 26,6 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije sa 24,8 i region Južne i Istočne Srbije 15, 7 odsto.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region sa 45,8 odsto, sledi region Vojvodine sa 27,3 odsto i region Šumadije i zapadne Srbije sa 16,6 odsto. Preduzeća u Srbiji najviše su izvozila u Italiju, Nemačku Bosnu i Hercegovinu, Rusiju i Rumuniju, a uvozila iz Nemačke, Italije, Kine, Rusije i Mađarske.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom gde se najviše izvozilo ulje od suncokreta i gasna ulja, a uvozio koks i polukoks od kamenog uglja, Crnom Gorom gde se izvozile toplovaljane trake u koturovima i dizel automobili, a najviše uvozilo svinjsko meso, dimljeno ili sušeno i Makedonijom gde su se izvozile toplovaljane trake u koturovima i ulje od suncokreta, a najviše uvozile zavarene cevi od gvožđa i čelika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: