Poslednji dan prijave: Hrle da srede zgrade

Hrvatski građani mogu još samo danas da se prijave na javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

11:15

Poslednji dan prijave: Hrle da srede zgrade
Foto: Thinkstock

Zbog velikog broja prijava Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, koji je tokom protekla tri meseca upravnicima zgrada i predstavnicima stanara pomagao u pripremi dokumentacije, radiće do ponoći kako bi svi zainteresovani na vreme predali svoje prijave.

Za energetsku obnovu zgrada koristiće se sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost onima koji žele da se prijave pruža pomoć u pripremi dokumentacije kako bi projekt bio spreman za prijavu na EU sufinansiranje.

Iako se, prema rečima v.d. direktora Fonda Ljubomira Majdandžića očekivalo da će upravnici zgrada ili predstavnici stanara prijaviti 250 projekata, dan pre isteka roka za prijavu na javni poziv, bilo je oko 550 prijavljenih.

S obzirom na to, biće potrebno i znatno više od 147 miliona kuna, koliko je bilo predviđeno javnim pozivom objavljenim sredinom oktobra prošle godine.

Međutim, Hrvatska do 2020. godine u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" ima za obnovu višestambenih zgrada 525 miliona kuna, pa će sredstava biti za sve projekte koji u ovom prvom krugu budu odobreni, kažu u Fondu.

U zavisnosti od visine investicije i s obzirom na 60-postotno sufinansiranje, stanari će za obnovu zgrada moći da dobiju od 100.000 do čak 13 miliona kuna, kažu u Fondu. Uglavnom će se stavljati nova toplotna izolacija na fasadi, menjati stara stolarija, sanirati krovovi i menjati rasveta.

Te mere na kraju će im doneti manje račune za grejanje, ali i puno komfornije uslove za stanovanje, ističu u Fondu za zaštitu okoline i energetske efikasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: