Mali ruši Đilasov plan - metro prvo od Čukarice

Siniša Mali o pravcima razvoja prestonice, aferama, opoziciji... Đilasova verzija podzemne železnice nije ekonomična. Temelji kule "Beograda na vodi" već sredinom februara. Nećemo podizati cenu grejanja

Izvor: B92

Petak, 25.12.2015.

12:56

Default images
Foto: Tanjug

Relanije je, na osnovu analiza urađenih do sada, da buduća prva linija metroa krene od Banovog brda do centra, nego kao što je ranije planirano od Ustaničke do Zemuna, otkriva za Večernje novosti gradonačelnik Beograda Siniša Mali. - Ne smemo da uđemo u izgradnju podzemne železnice koja košta milijardu evra, a da linija bude pogrešna. Ona koju je htela Đilasova vlast da gradi, nije ekonomična. Trenutno, najopterećenije tačke su stanica preko puta Sajma i ona kod Brankovog mosta, preko puta Ušća, kaže prvi čovek srpske prestonice.

- U toku 2016. biće završen smart plan, analiza svih vidova saobraćaja u Beogradu.

* Kako trajno rešiti pitanje GSP "Beograd"? Da li ste zadovoljni rezultatima novog tarifnog sistema?

- GSP ne može tek tako da se promeni, već mora čitav sistem da se menja. Imamo novu mrežu linija, promenjen je i tarifni sistem, ali i dalje nisam zadovoljan, jer nismo povećali prihode. Građani jednostavno moraju da se naviknu da plaćaju prevoz. Izašli smo u susret svima koji žive u prigradskim naseljima, jer plaćaju i do 45 odsto nižu cenu karte. Kupićemo još 50 autobusa, sva vozila imaće video-nadzor, besplatan internet, ugradićemo i brojače putnika, da bismo efikasnije napravili sistem. * Zašto kasne projekti poput novog prihvatilišta za decu, zapošljavanja 1.000 komunalaca, pravilnika o splavovima?

- Projekat prihvatilišta biće jedan od tri prioriteta za 2016. Papiri su završeni, ugovor potpisan, krajem aprila deca će se useliti u nov prostor. Planiramo da u januaru imamo jednu dobrotvornu večeru, da prikupimo novac koji nedostaje. Zašto nisu zaposleni komunalni policajci kriva je birokratska procedura i set zakona koji bi nam to dozvolio, dok je Pravilnik o postavljanju splavova gotov. Usvojićemo ga do 1. maja i počeće da se primenjuje od 1. januara 2017. Svi splavovi su popisani, slikani. Formiraćemo zone, gde mogu da budu postavljeni. Plutajućih lokala neće biti kod Nebojša kule i preko puta "Beograda na vodi".

* Da li je logično da građani plaćaju ove grejne sezone istu cenu kao i lane, iako je cena energenata snižena?

- Prošle godine energenti su poskupeli 20 odsto, a mi smo cenu povećali za 4,7 odsto. Ostatak je pokrivao grad. I šta ako sada smanjimo cenu, pa opet poraste cena energenata? Nećemo spuštati cenu grejanja, a nećemo ni povećavati.

* Danilo Bašić, odbornik DS, rekao je da će se učlaniti u SNS ako se reši problem kanalizacije na Paliluli.

- Do 2025. godine završićemo vodovodnu i kanalizacionu mrežu u celom gradu. Nije tačno da ne može zbog konfiguracije terena i nivoa podzemnih voda da se uradi infrastrukturna mreža. Za ovaj posao obezbedićemo 575 miliona evra, za narednih deset godina.

* Kako stižete u isto vreme da brinete o Beogradu, "Beogradu na vodi", "Er Srbiji"?

- Veliko je zadovoljstvo i obaveza biti odgovoran za te tri stvari. "Er Srbija", odnosno "Jat", bio je na ivici bankrotstva, a sada je najjača avio-kompanija u regionu. Što se tiče "Beograda na vodi", sve ide svojim tokom. Svakodnevno obilazim gradilište, sredinom februara očekujem da počnu nadzemni radovi i iskopavanje temelja za veliku kulu. * Šta biste izabrali kao najpozitivniji utisak u 2015?

- Četiri su stvari po kojima ću pamtiti 2015. Potpuno smo zaustavili negativan rast zaduženosti Beograda. Imaćemo 7,5 budžetski deficit, a već sledeće godine biće 4,7 odsto. Uveli smo red u funkcionisanju komunalnih preduzeća, koja su pravila 2,5 milijardi minusa, a sada imaju dobitak dve milijarde. Rešili smo pitanje 3.500 mališana koji nisu mogli da se upišu u vrtić. Uključili smo privatnike, što je bolje nego da zidamo skupa obdaništa. U 2015. nemamo dinara duga iz tekućih obaveza, za socijalno najugroženije sugrađane, sačuvali smo "Bebi servis".

* Kada biste se vratili dve godine unazad, da li biste opet prihvatili da budete gradonačelnik Beograda?

- Da, prihvatio bih, jer sam video da postoji mogućnost da pomognem građanima. Uneli smo novu nadu i duh promena. Ovaj posao je velika odgovornost i zbog toga moja porodica najviše trpi. Izgubio sam privatnost i vreme provedeno sa decom. Ipak, velika je čast biti gradonačelnik Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: