WeWork izlazi na berzu! + Besplatan vodič korak-po-korak: Kako trgovati cenom akcija

WeWork izlazi na berzu u septembru ovde godine, nakon čega ćete odmah moći da trgujete cenom akcija ove kompanije preko brokerske kuće Fortrade u saradnji sa KapitalRS-om.

Podeli
Foto: WeWork
Foto: WeWork

Kako biste spremni dočekali ovaj dugo-najavljivani IPO i kako biste iskoristili njegov pun potencijal, KapitalRS je za sve čitaoce pripremio specijalni vodič korak-po-korak “Kako trgovati cenom akcija”.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Šta je WeWork?

Sedište kompanije WeWork je u Njujorku i posluje u funkciji vlasnika nekretnina. Nudi usluge zajedničkog kancelarijskog prostora koji obuhvata pristup internetu, telefonske linije i poštanske usluge. Procenjuje se da vrednost kompanije iznosi oko 47 milijardi dolara, što je vrednost koja se obično vezuje za kompanije iz tehnološkog sektora.

Sektor zajedničkog kancelarijskog prostora naglo je porastao u proteklih 5 godina. Naime, nove i postojeće kompanije pokušavaju da smanje cenu iznajmljivanja kancelarijskog prostora kako bi im više kapitala ostalo za poslovna ulaganja. WeWork je vodeća kompanija na ovom polju koja se pojavila u pravo vreme i iskoristila veliku potražnju.

Kompanija je prošle godine ostvarila neverovatnih 1,7 milijardi dolara prihoda od rente i naknada za usluge. Njeni klijenti su kompanije i pojedinci koji u zakup uzimaju kancelarijski prostor. Kompanija je duplirala prihod u odnosu na 2017. godinu, a analitičari predviđaju da će se sličan rast nastaviti i ove godine. Japanska banka Softbank je u julu 2017. godine uložila 500 miliona dolara u WeWork nakon čega je kompanija nastupila i na ogromnom kineskom tržištu. WeWork je u 2019. godini objavio da je dobio još 2 milijarde dolara u investicijama od Sotftbank-a.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

S druge strane, neki analitičari smatraju da je previše izvršne moći koncentrisano u rukama osnivača kompanije, Adama Njumana, i da su troškovi kompanije previsoki.

Drugi tvrde da bi pristup kompanije finansijskom tržištu putem inicijalne javne ponude (initial public offer - IPO) povećao njenu transparentnost i izvršnu odgovornost, što bi je takođe nateralo da smanji troškove. Kompanija se odlučila upravo na taj potez i u avgustu je objavila da će pokrenuti inicijalnu javnu ponudu.

Šta je IPO?

Foto: WeWork
Foto: WeWork

Kada kompanija odluči da ponudi akcije za javno trgovanje na berzama, raspisuje inicijalnu javnu ponudu na kojoj prodaje unapred dogovoren broj akcija. IPO kompanije WeWork će se održati u septembru, ali još nije određen tačan datum. Biće to drugi najveći IPO u 2019. godini, posle Uber-a. Ovaj događaj privlači veliku pažnju investitora koji se raduju prilici da trguju akcijama ove kompanije.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Izvori: Bloomberg, Financial Times, Fortune

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

strana 1 od 4 idi na stranu