BBC 1

27.03.2024.

11:06

Žreb za Evropsko prvenstvo u fudbalu: Srbija protiv Engleske, Danske i Slovenije

Srbija će prvu utakmicu na EP u Nemačkoj igrati protiv Engleske. "Biće izazovno, teška je grupa. Definitivno će biti zanimljive utakmice", izjavio selektor Srbije.

Žreb za Evropsko prvenstvo u fudbalu: Srbija protiv Engleske, Danske i Slovenije
Tamas Kovacs/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Podeli:

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj naredne godine protiv selekcija Engleske, Danske i Slovenije, odlučeno je žrebom u Hamburgu.

Biće to prvo učešće nacionalnog tima na nekom evropskom prvenstvu posle bezmalo četvrt veka i ujedno prvi put od osamostaljenja Srbije.

"Teška grupa, vrlo je izazovno, imamo i regionalni derbi protiv Slovenije. Cilj je da se zauzme jedno od prva dva mesta.

"Englezi su jedna od najjačih ekipa u Evropi trenutno. Biće interesantne utakmice definitivno", rekao je Dragan Stojković Piksi, selektor reprezentacije Srbije, za TV Arena sport odmah posle žreba.

Hrvatska je u grupi sa Španijom i Albanijom.

Evropsko prvenstvo biće održano od 14. juna do 14. jula 2024. u Nemačkoj, a titulu brani Italija, koja je na prethodnom šampionatu u finalu pobedila Englesku na londonskom Vembliju.

Šampionat će 14. juna u Minhenu otvoriti duel Nemačke i Škotske, a finale će biti 14. jula u Berlinu.

Prvu utakmicu Srbija će igrati protiv Engleske 16. juna u Gelzenkirhenu.

"Sve ekipe imaju kvalitet, sjajne igrače, velika očekivanja su ispred nas, a prvi cilj je proći grupu", rekao je Geret Sautgejt, selektor engleske reprezentacije za TV Arena sport.

Pohvalno se izrazio o reprezentaciji Srbije, posebno izdvojivši Aleksandra Mitrovića, za koga je rekao da je "jedan od najboljih napadača na svetu koji može ni iz čega da napravi nešto"

"Srbija, koja nema tako veliki broj stanovnika, uvek proizvodi sjajne igrače, posebno su tehnički kvalitetni i biće teška utakmica za nas", dodao je Sautgejt.

Sastavi grupa:

  • GRUPA A: Nemačka, Mađarska, Škotska i Švajcarska
  • GRUPA B: Španija, Albanija, Hrvatska i Italija
  • GRUPA C: Engleska, Danska, Slovenija i Srbija
  • GRUPA D: Francuska, Austrija, Holandija i Poljska
  • GRUPA E: Belgija, Rumunija, Slovačka i Ukrajina
  • GRUPA F: Portugal, Turska, Češka i Gruzija

Nemačka i Španija su po tri puta bili prvaci Evrope, Francuska i Italija po dva puta.

Adam Davy/PA Wire

Od osamostaljenja 2006. godine, Srbija je bila gotovo redovni učesnik svetskih prvenstava bez značajnijeg rezultata (2010. u Južnoj Africi, 2018. u Rusiji i i 2022. u Kataru), ali nikako nije uspevala da se domogne evropskog šampionata.

Kada je SR Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora, igrala na poslednjem Evropskom prvenstvu 2000. godine, Stojković je bio kapiten nacionalnog tima.

I Slovenija je, kao i Srbija, prvi put na evropskom prvenstvu posle 24 godine.

Upravo su Slovenija i SR Jugoslavija na tom poslednjem učešću na EP u Belgiji i Holandiji 2000. godine odigrale epski meč koji je završen 3:3, posle vođstva Slovenije 3:0.

PA Media/Reuters

Dok je Stojković samouveren i obećava da će se sa timom iskupiti za neuspeh na Svetskom prvenstvu u Kataru pre godinu dana, stručna fudbalska javnost je zabrinuta jer je srpski tim znatno lošije odigrao ove kvalifikacije nego prethodne za Mundijal.

"Ovaj tim je limitiran. Samo da ne budemo opet džak za udaranje", prokomentarisao je Rade Bogdanović, bivši fudbaler, sada stručni konsultant RTS-a posle teškom mukom izborenog remija sa Bugarskom u odlučujućoj utakmici za plasman na EP u Nemačkoj.

Tokom mečeva za EP, Stojković nije mnogo menjao tim koji je izborio i igrao na Mundijalu u Kataru, ali je primetno da je igra Srbija lošija nego u prethodnom kvalifikacionom ciklusu.

Okosnicu tima i dalje čine fudbaleri koji nastupaju u inostranstvu, ali su pojedini, poput Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković-Savića, najjače evropske lige zamenili za klubove u Saudijskoj Arabiji, koja ulaže mnogo novca za razvoj fudbala.

Igrača iz domaće lige ili uopšte nema u reprezentaciji ili dobijaju priliku "na kašičicu".

Plasman na EP u Nemačkoj je označen kao veliki uspeh, a Fudbalski savez Srbije je saopštio da je "ispunjen prvi i strateški cilj novog rukovodstva Saveza".

FFS je naveo da je blizu 250 fudbalera raznih generacija pokušavalo da izbori plasman na Evropsko prvenstvo, na kojem nisu igrali pojedini najbolji fudbaleri koje je Srbija imala, kao što su Branislav Ivanović, Nemanja Matić, Vladimir Stojković, Nemanja Vidić, Milan Jovanović, Aleksandar Kolarov, Saša Ilić i drugi.

Jedan od njih, Nemanja Vidić, izjavio je za beogradski nedeljnik NIN da je kao član Skupštine FSS "došao do podatka da je u poslednje dve godine za selektora i njegov stručni štab potrošeno 16 miliona evra".

"To je osam miliona evra godišnje", dodao je Vidić koji je želeo da se kandiduje za predsednika FSS, ali je potom povukao kandidaturu.

Engleska - viceprvak Evrope i veliki favorit

REUTERS/Carl Recine

Iz prvog, najjačeg šešira, Srbija je za protivnika dobila Englesku sa kojom je ukrštala koplja kako u bližoj, tako i u daljoj prošlosti.

Engleska važi za jednog od najvećih favorita, kao što je bila na prethodnom EP čiji je bila domaćin.

Englezi su sve nade polagali u prošlo prvenstvo i dogurali su do finala, da bi u dramatičnom finalu izgubili od Italije u penal-seriji.

Za razliku od mladih fudbalera koji su se u proteklih desetak godina sastajali četiri puta, uz maksimalan učinak Gordog albiona, seniorske reprezentacije Engleske i Jugoslavije, čiji je Srbija naslednik, susretale su se pre više decenija.

Reprezentacija Jugoslavije je na putu do finala trećeg Evropskog prvenstva 1968. u Italiji izgubila od domaćina, a potom u polufinalu pobedila Englesku 1:0, golom Dragana Džajića, sadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Ipak, u kvalifikacijama za Euro 1988 u Zapadnoj Nemačkoj, Englezi su slavili u Londonu 2:0 i Beogradu 4:1.

Sadašnju generaciju Engleske predvodi sjajni napadač Hari Kejn, sada u minhenskom Bajernu, ali tu je i fenomenalni tinejdžer Džud Belingem, igrač Real Madrida, koji je nedavno postao prvi igrač koji je postigao gol u svakom od svoja prva četiri nastupa u Ligi šampiona.

'Sautgejt je vrlo srećan'

Kris Saton i Alan Širer, nekadašnji engleski fudbaleri, sada BBC komentatori, smatraju da je Engleska vrlo dobro prošla.

Mislim da Danska nije toliko jaka, svi su bili uz njih na prošlom Evropskom prvenstvu, ali su igrali loše na Svetskom prvenstvu u Kataru, da bi se sad namučili u kvalifikacijama za EP, kaže Saton.

Dodaje da su Danci uvek dobro organizovani, ali da će Engleska za njih biti preveliki zalogaj.

"Srbija je zanimljiva; Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović i Dušan Tadić, igrači su koje poznajemo. Neće biti lako, ali reklo bi se da je ovo prilično dobra grupa za Englesku", rekao je Saton.

Reuters/KAI PFAFFENBACH

Alan Širer, nekadašnji napadač Njukasla i engleske reprezentacije, veruje da je selektor Sautgejt presrećan.

"Engleska ne može da se požali na grupu, mislim da je prilično povoljna s obzirom na to ko je sve mogao da bude u njoj i koje su reprezentacije izbegnute.

"Mislim da je Geret [Sautgejt] sada izuzetno srećan", rekao je Širer.

Danska - stari dužnik

Reuters/PAVEL MIKHEYEV

Dejan Savićević, Dragan Stojković, Robert Prosinečki, sa Davorom Šukerom, Predragom Mijatovićem i Zvonimirom Bobanom u usponu - Jugoslavija s početka 1990-ih možda je najintrigantnije pitanje 'Šta bi bilo?' modernog fudbala.

Mnogi od vrhunskih timova evropskog klupskog fudbala tih godina su imali igrače sa Balkana.

Osvajač Svetskog juniorskog prvenstva u fudbalu 1987. godine, Jugoslavija je stigla do četvrtfinala u Italiji 1990.

Ali dve godine kasnije, sankcije Ujedinjenih nacija uskratile su Jugoslaviji mesto na Evropskom prvenstvu posle izbijanja građanskog rata.

Napeti odnosi između šest republika ujedinjenih pod zastavom Jugoslavije na kraju je prerastao u krvavi rat.

Tokom perioda izuzeća, i Euro 1992. i Svetsko prvenstvo 1994. ostali su bez jednog istinski velikog tima.

Danas je dobro poznato: Danska, koja je pozvana u poslednji čas kao zamena, trijumfovala je mimo svih očekivanja 1992. godine.

Fudbal se od tada mnogo izmenio, ali Danci i dalje imaju sjajne igrače.

Beogradski Partizan iskusio je moć danskog klupskog fudbala u ovosezonskim kvalifikacijama za Ligu konferencije, kada je doživeo debakl od Nordsjelanda (0:5).

A u grupnoj fazi ovog evropskog takmičenja, Nordsjeland je deklasirao turski Fenerbahče 6:1.

Epski meč protiv Slovenije 2000. godine

ANTONIO BAT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Slovenija je pre 24 godine debitovala na Evropskim prvenstvima, dok će joj turnir u Nemačkoj 2024. biti drugo pojavljivanje na ovom takmičenju.

Na Euru 2000. u Holandiji i Belgiji bila je u grupi sa Jugoslavijom, Norveškom i Španijom.

Završili su poslednji u grupi sa dve nerešene utakmice, protiv Jugoslavije i Norveške, i jednom izgubljenom od Španije.

Jugoslavija i Slovenija odigrali su epsku utakmicu koja je završena 3:3.

Slovenija je na poluvremenu vodila 3:0, golovima Mirana Pavliča i Zlatka Zahoviča (dva), da bi SR Jugoslavija u nastavku stigla do izjednačenja.

Zahovič je postigao pogodak i protiv Španije u porazu od 2:1.

Reprezentaciji Srbije je malo nedostajalo da zaigra na prošlom Prvenstvu Evrope.

Iako je u kvalifikacijama bila treća u grupi šansu za popravni imala je kroz Ligu nacija, takmičenje u kojem je izborila pravo da kroz doigravanje dobiju kartu za Euro 2022.

Međutim, reprezentacija Škotske, koja je bila jedan od potencijalnih protivnika za predstojeće EP, sprečila je Srbiju da ode na to Evropsko prvenstvo.

Škoti su u Beogradu izborili plasman na završni evropski turnir posle boljeg izvođenja penala u Beogradu.

"Ovi momci su imali ozbiljan šok posle Škota, pa su se podigli, otišli na Mundijal, u A diviziju Lige nacija i sada na Evro.

"Naciji vraćam dug za Katar. Ovo Evropsko prvenstvo je moj dug za ono od prošle godine", rekao je Stojković pošto su se "orlovi" plasirali na šampionat Evrope posle gotovo četvrt veka.

Pogledajte i ovu priču:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: