BBC 4

26.03.2024.

12:18

Napad u Moskvi: Raskrinkavanje lažnih tvrdnji ruskih zvaničnika

BBC tim za proveru činjenica istražuje kako se odvijala kampanja za okrivljavanje Kijeva.

Izvor: Olga Robinson, Šajan Sardarizadeh i Pol Braun - BBC tim za utvrđivanje činjenica

Napad u Moskvi: Raskrinkavanje lažnih tvrdnji ruskih zvaničnika
Getty Images

Podeli:

Vladimir Putin je priznao da su "radikalni islamisti" izveli smrtonosni napad u velikom tržnom centru u Moskvi u kojem je i koncertna dvorana.Ali uprkos tome što je grupa Islamska država preuzela odgovornost, ruski predsednik nastavlja da insistira na tome da je Ukrajina umešana.

Uz pomoć saopštenja ruskih zvaničnika, medijskih izveštaja i društvenih mreža, BBC tim za utvrđivanje činjenica istražuje kako se odvijala kampanja za okrivljavanje Kijeva.

Prve optužbe

Optužbe su izrečene gotovo momentalno pošto su se prvi izveštaji o napadu na tržni centar Krokus pojavili na društvenim mrežama, u petak, 22. marta u 18.15.

U roku od neštoviše od sat vremena, nekoliko blogera bliskih Kremlju na aplikaciji za poruke Telegram okrivili su Ukrajinu.

Proruski komentator Sergej Markov, na primer, rekao je u 19.25 da su napadači izgledali kao "islamski radikali", ali je odmah dodao - bez dokaza - da je napad "verovatno organizovan iz Kijeva".

Četrdesetak minuta kasnije, Moskovski komsomolec, nacionalni tabloid, pozvao se na vojnog stručnjaka Romana Škurlatova koji je rekao da je napad verovatno organizovan uz podršku ukrajinske službe bezbednosti i vojne obaveštajne službe.

U 20.27, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev zarekao se na osvetu ako je Ukrajina umešana.

Lažno preuzimanje odgovornosti

Nekoliko sati kasnije, u 23.13, NTV - jedan od glavnih ruskih televizijskih kanala - emitovao je snimak, tvrdeći da se na njemu vidi kako viši ukrajinski zvaničnik potvrđuje umešanost njegove zemlje u napad.

Na snimku izgleda kao da Aleksej Danilov govori: "Danas je zabavan dan u Moskvi, mislim da je mnogo zabavno. Voleo bih da verujem da ćemo im češće priređivati takvu zabavu."

Ali BBC tim je utvrdio da je snimak zapravo montaža dva ukrajinska televizijska intervjua emitovana prošle nedelje.

Oba mogu da se nađu na Jutjubu.

Prvi je intervju sa Danilovim od 19. marta.

Drugi je objavljen tri dana ranije i u njemu se pojavljuje šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Danilovljev citat koji se pojavljuje na snimku NTV-a ne može da se čuje u originalnom intervjuu.

Audio analiza, koju je uradio BBC tim preko Grupe za naprednu forenzičko tehnološko istraživanje sa liverpulskog univerziteta Džon Mors, sugeriše da je audio snimak na videu NTV-a bio izmanupilisan.

Nepoklapanje u podacima audio frekvencije ukazuje na to da je zvuk izmontiran.

Međutim, istraživači ne mogu biti sigurni da je glas generisan pomoću veštačke inteligencije.

BBC tim za utvrđivanje činjenica je pronašao i informaciju utisnutu u audio fajl koja sugeriše da je bio provučen kroz softver za montažu zvuka.

"Prozor" za prelazak

Getty Images

Zvanična optužba bila je izrečena u obraćanju Vladimira Putina u subotu.

Ruski predsednik je izjavio da su napadači uhvaćeni dok su pokušavali da pobegnu u Ukrajinu, "gde je za njih bio pripremljen prozor za prelazak granice".

Međutim, Rusija nije ponudila dokaz za taj "prozor" da se propuste napadači.

Iako BBC tim ne može nezavisno da potvrdi kuda su se osumnjičeni stvarno uputili, potvrdilii smo nekoliko snimaka i fotografija njihovog hapšenja.

I uprkos Putinovoj tvrdnji, hapšenja su izvršena daleko od ukrajinske granice.

Uparivši detalje iz pozadine njihovog okruženja, znamo da su dvojica uhapšenih snimljeni 145 kilometara od ukrajinske granice.

BBC

I dok je Ukrajina negirala bilo kakvu umešanost, odgovornost je preuzela takozvana Islamska država preko samozvane novinske agencije Amak.

Vizuelni dokazi, koje je objavila Islamska država, sadrže sliku četvorice napadača sa zamagljenim licima i veoma eksplicitan snimak načinjen iz perspektive jednog od napadača.

Mnoštvo detalja - poput izveštaja iz koncertne dvorane i oružje koje su koristili napadači - poklapa se sa snimcima koji su se pojavili na internetu u vreme napada.

Ali uprkos dokazima, Rusija nastavlja da optužuje Ukrajinu.

Margarita Simonjan, glavna i odgovorna urednica ruske televizijske mreže RT (prethodno poznate kao Raša tudej), napisala je na društvenoj mreži Iks da napadači nisu iz Islamske države zato što nisu nosili samoubilačke prsluke i "nisu imali nameru da umru".

Ali iako je Islamska država više puta upozoravala vlastite napadače da ne smeju da budu uhvaćeni živi, napadači iz ove grupe uspevali su da pobegnu i ranije.

Na primer, krajem 2022. godine jedan od ekstremista koji su učestvovali u napadu na hotel u Kabulu uspeo je da pobegne i kasnije izvede samoubilački napad, prema medijskom materijalu Islamske države koji je pregledao BBC Monitoring.

Pogledajte snimak napada:

Šta znamo o osumnjičenima?

Pre nego što su uhapšeni, napadači su koristili beli reno, koji odgovara vozilu viđenom na različitim snimcima korišćenom za bekstvo iz koncertne dvorane.

Prema poslaniku ruske Državne dume Aleksandru Kinstajnu, jedan čovek je uhapšen blizu vozila, dok su druga trojica pobegla u obližnju šumu i bili uhvaćeni tokom potrage.

U renou su pronađeni oružje u tadžikistanski pasoši, dodao je Kinstajn.

U nedelju je objavljen snimak ljudi kako ih uvode u moskovski sud.

Ruske vlasti su navele njihove imena: Dalerdžon Mirzojev, Saidakrami Murodali Račabalizoda, Šamsidin Fariduni i Muhamedsobir Fajzov.

BBC

Na slici koju je objavila Islamska država trojica osumnjičenih vide se kako nose svetlosmeđu majicu sa kratkim rukavima, svetlozelenu majicu sa kratkim rukavima i sivu polo majicu.

Ove majice deluju kao da se poklapaju sa onima koje su nosila trojica osumnjičenih u vreme njihovog hapšenja.

Na primer, dva logoa na svetlosmeđoj majici sa kratkim rukavima koju nosi čovek po imenu Račabalizoda vide se i na snimku koji je objavila Islamska država.

On se takođe predstavlja istim imenom tokom naknadnog ispitivanja.

Osumnjičeni Mirzojev, čija se majica ne vidi na slici Islamske države, uhapšen je u zelenoj majici dugih rukava, farmerkama i sa crnim kaišem.

Ta tri odevna predmeta nosi napadač na snimku Islamske države.

Snimak uvođenja optuženih u moskovski sud:

Koliko je pouzdano preuzimanje odgovornosti Islamske države?

Postojanje izuzetno eksplicitnog videa koji su snimili napadači dok su ubijali, njihova upotreba slogana uobičajenih među napadačima Islamske države na snimku i njihovo objavljivanje preko zvaničnih medijskih kanala Islamske države u skladu su sa uobičajenim delovanjem ove grupe.

Ruski mediji su objavili sliku jednog od napadača u koncertnoj dvorani Krokus više od dve nedelje pre napada - sugerišući da je on unapred planiran.

Islamska država često čeka potvrdu sudbine napadača pre nego što preuzme odgovornost.

Ako napadač pogine, to onemogućava obaveštajnim agencijama da izvuku informacije putem saslušanja ili torture.

I zato je preuzimanje odgovornost dok su počinioci još bili u bekstvu neobično i ukazuje na želju Islamske države da po svaku cenu potvrdi svoju ulogu.

Ovo nije prvi put da je Islamska država napala Rusiju.

Druga dva velika napada odigrala su se 2015. i 2018. godine, zajedno sa drugim manjim napadima u poslednjih nekoliko godina.

Dodatno izveštavanje: Mina Al Lami, Benedikt Garman i Adam Robinson

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: