Društvo 0

27.04.2024.

8:10

Rekonstruiše se tunel Karaburma: Ovo su planovi za gradnju

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javnu prezentaciju dva urbanistička projekta koja se odnose na gradnju Interceptora, centralnog kanalizacionog sistema u Beogradu.

Izvor: eKapija/B.P.

Rekonstruiše se tunel Karaburma: Ovo su planovi za gradnju
Andrea Slatter/Shutterstock.com

Podeli:

Centralni kanalizacioni sistem će otpadne vode u budućnosti odvoditi do Velikog Sela, gde će se nalaziti prva od najavljenih pet fabrika u Beogradu za preradu otpadnih voda, piše eKapija.

Do sada je izgrađeno nešto više od polovine sistema interceptora koji je podeljen na 15 deonica i koji će biti ukupne dužine 13.080 metara.

Naručilac izrade urbanističkih projekata je JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, a nosilac izrade Urbanistički zavod Beograda.

Prvi urbanistički projekat odnosi se na deonicu 1 Interceptora, odnosno deo koji će ići ispod korita reke Save.

Trasa predmetne deonice Interceptora (deonica 1) ide ispod korita reke Save, od KCS "Ušće Nova" na levoj obali Save, do Bulevara vojvode Bojovića (na desnoj obali).

Granica projekta za izgradnju Interceptora-deonica 1 naslanja se na granicu Urbanističkog projekta KSC "Ušće-nova" u Bloku 15 na Novom Beogradu odakle, prateći trasu koridora kolektora – sifona ispod reke Save u širini od 24 metra (po 10 metara sa svake strane tunela), nastavlja ka Bulevaru vojvode Bojovića sa proširenjem na delu izlazne građevine i obuhvata deo zelene površine koja pripada obodu Kalemegdanske tvrđave.

Za Deonicu 1 predviđa se izgradnja cevne galerije prečnika 3.500 ili 4.000 mm u koju se polažu dva cevovoda prečnika 1.000 mm, kojima se sprovodi otpadna voda iz KCS "Ušće Nova" na desnu obalu Save.
Ukupna dužina cevne galerije je oko 414 metara.

Izlazna građevina je udaljena oko 50 metara od desne obale Save, u okviru Bulevara vojvode Bojovića.

Predviđeno je da se upotrebljene vode novobeogradskog dela Centralnog kanalizacionog sistema, preko projektovane KCS "Ušće nova" potisnim cevovodom odvedu do zone raskrsnice saobraćajnica Tadeuša Košćuškog i Bulevara vojvode Bojovića nakon čega bi se nizvodnom deonicom Interceptora, zajedno sa upotrebljenim vodama preostalih delova Centralnog kanalizacionog sistema gravitaciono odvodile do lokacije predviđene za PPOV Veliko selo.

Potisni cevovodi iz projektovane KCS "Ušće nova" su podeljeni na dve deonice. Deonica 1 je predviđena kao sifonska deonica, ispod reke Save, dok je Deonica 2 predviđena kao potisni cevovod na
desnoj obali Save, duž Bulevara vojvode Bojovića.

Planirano je da KCS "Ušće-nova" prepumpava sve upotrebljene vode sa slivnog područja Zemuna i Novog Beograda, prema sifonskoj deonici ispod reke Save prema kolektoru Interceptor, koji odvodi vode na buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Veliko Selo.

Drugi urbanistički projekat tretira petu deonicu interceptora i predviđa njenu rekonstrukciju, sa ciljem povezivanja izgrađene deonice 5 sa ostalim planiranim i izgrađenim deonicama Interceptora u jedistven sistem koji povezuje KCS "Ušće – Nova" i PPOV Veliko selo.

Reč je tunelu Karaburma koji počinje u bloku uz ulice Mitropolita Petra i Poenkareove ulice, a završava se na platou pored Bulevara despota Stefana u zoni pristupa Pančevačkom mostu.

U nastavku deonice 5 biće izgrađena sledeća deonica Interceptora, deonica 6, pa je planirano da se deonica 5 poveže sa deonicama Interceptora 4 i 6 i da sa izgrađenim i planiranim deonicama čini celinu Interceptora glavnog odvodnika za upotrebljene vode Centralnog kanalizacionog sistema, objašnjava se u projektu.

Za izradu Urbanističkog projekta Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi uradio je"Idejno rešenje za deonicu 5 – Projekat inženjerskog objekta" koje je ugrađeno u Urbanistički projekat.

Javne prezentacije urbanističkih projekata biće održane od 7. do 15. maja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: