Srbija, Romi i tradicija: U čast Tetkice Bibije - isceliteljke i zaštitnice dece

Svake godine, beogradski Romi okupljaju se na Vračaru i proslavljaju slavu Bibiju, međutim, nisu sigurni da će imati gde da slave i sledeće godine.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2021.

17:19

Srbija, Romi i tradicija: U čast Tetkice Bibije - isceliteljke i zaštitnice dece
Svake godine se u dvorištu kuæe u Ulici Gospodara Vuèiæa na Vraèaru u Beogradu Romi okupljaju kako bi obeležili slavu Tetkica Bibija/Konstantin Novakoviæ

Prvi put posle izbijanja pandemije korona virusa, u Beogradu je u aprilu 2021. obeležena romska slava Tetkica Bibija.

Beogradski Romi se svake godine, još od dvadesetih godina prošlog veka, okupljaju u dvorištu kuće na teritoriji beogradske opštine Vračar.

U ulici Gospodara Vučića je kapela posvećena ovoj svetici, kao i spomenik palim romskim borcima u Prvom balkanskom i Prvom svetskom ratu - jedini spomenik romskim borcima u celoj zemlji.

Bibija se slavi kao isceliteljka i zaštitnica porodice, a pre svega kao zaštitnica zdravlja dece.

Na slavi je obavezno prisustvo sveštenika, iako je Tetkica Bibija nekanonizovana svetica.

U urbanim sredinama, Bibija se slavi u hotelima ili restoranima, ali je tradicionalno mesto obreda oko krsta ili drveta, najčešće kruške.

U Beogradu, centralna svečanost je već godinama oko kapele posvećene Bibiji - kuću i dvorište u kojoj se nalazi, godinama je koristilo Udruženje beogradskih Cigana svečara Tetkice Bibije, kao i druga romska udruženja.

Međutim, u danima uoči ovogodišnje proslave, članovi udruženja nisu mogli da priđu kapeli, ni spomeniku - zbog nerešenih vlasničkih odnosa, kapela Tetka Bibiji i spomenik palim borcima su pod katancem.
Ikona Tetkice Bibije/Konstantin Novakoviæ
Iako je Bibija nekanonizovana svetica, lokalni sveštenik svake godine dolazi da bi osveštao kolaè/Konstantin Novakoviæ
Ko je bila Tetkica Bibija?

Kada je u 15. veku zavladala kuga, romsku decu je od bolesti spasavala Tetkica Bibija - zaštitnica porodice i zdravlja dece, od decembra 2019. godine uvrštena je u nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

"Svako mesto ili grad ima svoj poseban datum obeležavanja slave, što se objašnjava legendom o Tetka Bibiji koja je u različite datume stizala u razna mesta i, kako kažu, isceljivala.

"Datumi obeležavanja ove romske slave su, uglavnom, vezani za dane Vaskršnjeg posta, pa su i zbog toga pokretni.

"Bibija se obeležava kolektivno, tako što se Romi okupljaju kod nekog svetog mesta - obično drveta ili krsta, donose slavski kolač i hranu, a u nekim krajevima i darove za Bibiju (češalj, ogledalo i dečju odeću) koje kače na sveto drvo".

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
S obzirom da je obeležavanje Tetkice Bibije vezano za dane posta, slavska trpeza je saèinjena od posnih jela/Konstantin Novakoviæ
Posle seèenja slavskog kolaèa, tradicija nalaže zdravicu/Konstantin Novakoviæ
U dvorištu kuæe na Vraèaru, postoji i kapela posveæena Tetkici Bibiji/Konstantin Novakoviæ
Tetkica Bibija se smatra isceliteljkom i zaštitnicom porodice, ali pre svega kao zaštitnica dece/Konstantin Novakoviæ
U dvorištu kuæe u ulici Gospodara Vuèiæa, nalazi se spomenik palim romskim borcima u Prvom balkanskom ratu i u Prom svetskom ratu, kao i spomen ploèa ubijenim Romima u Drugom svetskom ratu/ Konstantin Novakoviæ
Problemi sa vlasničkim odnosima već godinama sprečavaju članove romskih udruženja da spomenik i kapelu obilaze kada god žele.

Kosta Savić, predsednik Udruženja beogradskih Cigana svečara, kaže da je kapija dvorišta otvorena na dan proslave, nakon što je udruženje policiji prijavilo okupljanje, kao i svaki godine.

Međutim, kapija je zatvorena katancem odmah posle završetka ovogodišnje proslave slave Tetka Bibije.

Nadležni se, dodaje, uprkos obećanjima, ne odazivaju na apele ovog udruženja da im se obezbedi pristup spomeniku i kapeli.

"U februaru se na deo placa, koji pripada privatnom investitoru, uselila samohrana majka sa decom", kaže Kostić.

Već nekoliko puta, članovi ovog udruženja branili su spomenik i kapelu od rušenja.

Problem je nastao zbog toga što zemljišna knjiga iz 1934. godine, u kojoj je na parceli uknjiženo pravo vlasništva Beogradskih Cigana svečara tetkice Bibije, više ne važi.

Objekat je nacionalizovan, zatim je pripadao Gradu, a deo parcele danas pripada privatnom investitoru.

U novembru prošle godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić uveravao je članove udruženja Udruženja beogradskih Cigana svečara tetkice Bibije da će sprečiti rušenje spomenika koje je investitor najavio.

Savić kaže da im je zamenik gradonačelnika tada obećao i da će naći rešenje da kapije dvorišta u kome se nalaze kapela i spomenik budu stvarno otvorene.

Međutim, kapija je i dalje pod katancem, a odgovora iz kancelarije zamenika gradonačelnika nema, kaže Kostić.
Polaganje venca na spomenik palim romskim borcima/Konstantin Novakoviæ
Kada se završi proslava i gosti odu, kapija se zatvara i niko ne može do jedinog spomenika palim romskim borcima i kapeli Tetkice Bibije/Konstantin Novakoviæ
Na kapiji je katanac zbog nerešenih vlasnièkih odnosa/Konstantin Novakoviæ
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: