Trojica Rusa i Ukrajinac optuženi za obaranje malezijskog aviona

Avion Malezija erlajnsa oboren je iznad istočne Ukrajine u julu 2014, zbog čega je život izgubilo 298 ljudi.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 19.06.2019.

15:53

Trojica Rusa i Ukrajinac optuženi za obaranje malezijskog aviona
Istražitelj pregleda ostatke srušenog aviona MH17/Reuters

Četiri osobe optužene su za ubistvo 298 putnika i članova posade aviona kompanije Malezija erlajns prilikom obaranja letelice u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

Holandski istražitelji optužili su troje ruskih državljana: Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Olega Pulatova, kao i Ukrajinca Leonida Karčenka za ovo krivično delo.

Putnički avion MH17 leteo je na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur kada je oboren iznad Ukrajine, gde su se u tom trenutku odvijali sukobi.

Početak suđenja zakazan je za 9. mart 2020. u Holandiji.

Za ovom četvoricom izdate su međunarodne poternice.

U sredu, Zajednički istražni tim (ZIT) koji predvode Holanđani objavio je da se pretpostavlja da su ova četvorica odgovorna za prebacivanje Buk projektila koji je korišćen za obaranje aviona MH17 iznad istočne Ukrajine.

Ovaj tim, čiji je zadatak da pronađe osumnjičene kako bi im se sudilo u Holandiji, prethodno je objavio kako postoji "dugačak spisak" ljudi koji su osumnjičeni i ponovo zamolio svedoke nesreće da se jave i pomognu istrazi.

Ko su osumnjičeni?

Igor Girkin (poznat kao Strelkov) je bivši pukovnik Federalne službe bezbednosti - ruske informativne agencije, tvrde tužioci.

Bio je na položaju ministra odbrane u Donjecku, oblasti pod kontrolom pobunjenika. Smatra se da je on najviši vojni zvaničnik u ovoj oblasti u direktnom kontaktu sa Ruskom federacijom.

"Mogu samo da kažem da naše snage nisu oborile Boing", izjavio je Girkin pre pet godina.

Sergej Dubinski (poznat kao Kmurij), bivši radnik ruske vojne informativne službe GRU, bio je zamenik Girkinu i u stalnom kontaktu sa Rusijom, stoji u optužnici.

Oleg Pulatov, poznat kao Gjurza, bivši vojnik u specijalnim jedinicama GRU, bio je zamenik službe bezbednosti u Donjecku, stoji u izveštaju ZIT.

Ukrajinac Leonid Harčenko nije imao prethodnog vojnog iskustva, ali predvodio je jednu borbenu jedinicu u istočnoj Ukrajini, tvrde tužioci.

Šta znamo o letu MH17?

Putnički avion napustio je amsterdamski aerodrom Shiphol u 10:15 po lokalnom vremenu 17. jula 2014. i trebalo je da stigne u malezijsku prestonicu Kuala Lumpur sledećeg dana.

Nekoliko sati posle poletanja, avion je izgubio kontakt sa kontrolom leta 50 kilometara od granice Rusije i Ukrajine.

Avion se srušio u oblasti Donjecka, na teritoriji pod kontrolom separatista koji imaju rusku podršku. Delovi olupine aviona pronađeni su na površini koja obuhvata 50 kvadratnih kilometara.

U oktobru 2015, holandski istražitelji su zaključili da je avion pogodio projektil Buk, zbog čega se avion raspao u vazduhu.

Zajednički istražni tim, u kome učestvuju istražitelji iz Holandije, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine, objavio je u maju 2018. da je raketni sistem pripadao 53. protiv-avionskoj raketnoj brigadi, koja se nalazi u gradu Kursk na zapadu Rusije.

Ovaj tim je predstavio dokaze da je raketni sistem stigao u istočnu Ukrajinu.

Ruski zvaničnici su negirali da njihov raketni sistem prešao granicu sa Ukrajinom. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je ZIT da je "pristrasan i politički motivisan".

Zvanični stav Holandije i Australije je da je Rusija odgovorna za napad.

Među žrtvama su 283 putnika, od toga 80 dece i 15 članova posade.

Dug proces nalaženja tela žrtava posle pada aviona takođe je bio predmet kritike međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: