Kejti Buman - devojka zaslužna za prvu fotografiju crne rupe

Devojka od samo 29 godina predvodila je tim zaslužan za algoritam koji je omogućio da nastane prva fotografija crne rupe.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2019.

10:28

Kejti Buman - devojka zaslužna za prvu fotografiju crne rupe
Algoritam Kejti Buman je pomogao da nastane prva fotografija crne rupe/BBC

Planeta Zemlja je u sredu došla do prve fotografije crne rupe u istoriji, a velike zasluge za to idu dvadesetdevetogodišnjoj devojci po imenu Kejti Buman.

Buman je predvodila tim koji je radio na algoritmu uz pomoć kojeg je fotografija nastala.

Neverovatna fotografija crne rupe, koja je od Zemlje udaljena 500 miliona triliona kilometara, objavljena je u sredu.

Reč je poduhvatu za koji se do nedavno smatralo da je nemoguć.

Buman je fotografisana dok njen lap-top učitava istorijski trenutak.

"Gledanje u neverici dok je prva fotografija crne rupe koju sam ikada napravila u procesu nastajanja", napisala je u Buman na Fejsbuku uz fotografiju.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213321822457967&set=a.1407432103727&type=3&theater
Prva fotografija crne rupe/Reuters
Fotografiju je obradio njen algoritam koji je počela da pravi pre tri godine, dok je bila student Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT).

Predvodila je rad na projektu u kojem su učestvovali Laboratorija za kompjuterske nauke i veštačku inteligenciju na MIT-ju, Hajstak opservatorija i Harvard Smitsonijan centar za astrofiziku.

Fotografiju crne rupe napravio je teleskop "Horizont događaja", koji je zapravo mreža osam povezanih teleskopa širom sveta.

Nakon što je prvi prikaz crne rupe objavljen, Buman je postala popularna širom sveta - toliko da je njeno ime bilo trending na Tviteru.

"Čestitam i hvala na enoromnom doprinosu razvoju nauke i čovečanstva", tvitovala je popularna američka političarka Aleksandrija Okasio-Kortez.

Pohvale su stigle i od MIT-ja i Smitsonijana.

"Pre tri godine studentkinja MIT-ja Kejti Buman je predvodila stvaranje novog algoritma kako bi se razvila prva fotografija crne rupe", napisao je je MIT.

Pored njene fotografije okačili su fotografiju Margaret Hamilton, čiji je kod pomogao da prvi čovek sleti na Mesec.

https://twitter.com/MIT_CSAIL/status/1116007460039483392 Buman je trenutno asistentkinja na Kalifornijskom institutu za tehnologiju i insistira na tome da čitav tim zaslužuje podjednake pohvale.

Više od 200 naučnika učestvovalo je u pokušaju da se napravi fotografija crne rupe.

"Niko od nas to ne bi mogao sam", izjavila je Buman za CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: