I pored protesta građana, niški aerodrom predat državi

Posle skoro tri meseca i pored protesta građana, gradske vlasti Niša predale aerodrom "Konstantin Veliki" državi Srbiji.

BBC

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

17:57

I pored protesta građana, niški aerodrom predat državi
Demonstranti na ulicama Niša/Ivan Diniæ

Nakon tri meseca odlaganja, u Nišu je održana sednica gradske Skupštine na kojoj je odlučeno da se niški Aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi Republici Srbiji na upravljanje bez naknade.

Sa 44 glasova "za" i pet "protiv", odbornici SNS, SPS, JS, PUPS, SRS, Pokreta socijalista i Ruske stranke odlučili su, pored zahteva opozicije za glasanje prozivkom, da se aerodrom, sa kompletnom imovinom, sertifikatima i zemiljištem, preda državi na upravljanje.

Odluku koju je donela vladajuća koalicija obrazložio je Zoran Perišić, nekadašnji gradonačelnik Niša, a sada šef odborničke grupe SNS.

Kako prenose Južne vesti, Perišić smatra da su doneli odluku u interesu Grada Niša, građana i aerodroma. On je takođe dodao da je aerodrom dostigao svoj limit i da "Grad ne može više da nosi teret niškog aerodroma".
Srðan Noniæ iz Inicijative Ne damo niški aerodrom/Ivan Diniæ
Iako je sednica bila otvorena za javnost, predstavnicima inicijative "Ne damo niški aerodrom" Milošu Boškoviću, Mladenu Jovanoviću i Rastislavu Diniću nije omogućen pristup sali niške skupštine. Zaposleni u Skupštini koji predstavnicima inicijative nisu dozvolili pristup, kazali su da su za to dobili usmeno naređenje, prenose Južne vesti.

Niš: Gde letimo i koliko to košta

Cena smrti u Srbiji

Iz skupštinske sale isključen je i novinar niškog Media i reform centra uz obrazloženje da "nije dozvoljeno snimati živi prenos za društvene mreže".
Glasanje u skupštini Niša/Ivan Diniæ
Tokom trajanja sednice, istovremeno se ispred Skupštine grada Niša okupilo nekoliko stotina Nišlija koji su poručili odbornicima da glasaju protiv poklanjanja Aerodroma državi. Pored zvižduka, zvuke pištaljke i glasnog "Glasajte protiv", okupljeni građani simbolično okrenuli leđa zgradi Skupštine, izrazivši tako svoje nezadovoljstvo.
Graðanski protest/Ivan Diniæ
Rastislav Dinić je podsetio okupljene da je inicijativa "Ne damo niški aerodrom" u prethodna tri meseca iznela više argumenata koji pokazuju štetnost prepuštanja gradskog aerodroma Republici i da su gradske vlasti to ignorisale.

"Oni su prosto dobili naređenje iz Beograda i moraju da ispune to naređenje, a da pri tom izdaju sve građane Niša, interese Niša i aerodroma. To se zove izdaja!", kazao je Dinić.
Demonstranti u Nišu/Ivan Diniæ
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: