Test: Jaguar E-Pace – aristokratija na britanski način

Jaguar E-Pace je ulaznica u prestižni svet čuvene britanske marke. Na testu je bila verzija sa dvolitarskim turbo-dizel motorom od 150 konjskih snaga i pogonom na sva četiri točka.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Auto Magazin Test Team; Foto - Auto Magazin

Za marku Jaguar se može reći da je statusni simbol ali i sinonim za sofisticiranost i aristokratiju.

Prava je oaza za sve one koji ne žele da se eksponiraju uobičajenim brendovima a istovremeno očekuju najviši nivo kvaliteta i luksuza.

Kompanija Britiš motors u Srbiji već duže vreme održava engleski duh kroz kompletnu gamu Jaguara i Lend Rovera.

Želeli smo da vidimo kako izgleda "ulaznica" u svet Jaguara – model Jaguar E-Pace, najmanji u gami SUV vozila ove marke.

Osnovne verzije su sa prednjim pogonom, manuelnim menjačem i dvolitarskim turbo-dizelom od 150 konjskih snaga.

Standardna oprema podrazumeva navigaciju, bluetooth konekciju, kožni volan, tempomat, LED svetla, kameru za vožnju unazad, prednje i zadnje parking senzore, alu-felne prečnika 18 inča...

Doplata za 4x4 je četiri hiljade evra.

Mi smo testirali nešto bogatije opremljen Jaguar E-Pace sa istim motorom i automatskim devetostepenim menjačem koji je konstruisala nemačka kompanija ZF.

Kada smo već kod toga, E-Pace se proizvodi u Austriji, u Magna Štajer fabrici u Gracu, inače čuvenoj po proizvodnji 4x4 vozila.

Konstruisan je na mehaničkoj platformi koju deli sa Land Roverom Discovery Sport i Range Roverom Evoque.

Za dizajn je zaslužan Ian Kalum (Ian Callum), čovek koji je obeležio čitavu jednu eru u estetici britanskih automobila, posebno Jaguara.

Iako najmanji u gami, E-Pace je "iz aviona" prepoznatljiv kao član ove familije. Tu su nezaobilazna specifična svetla u LED tehnologiji, kao i maska sa čuvenim znakom.

"Dvadesetice" ozbiljno upotpunjuju estetiku, pa relativno kratak auto izgleda još sportskije.

Ipak, motor pod haubom je namenjen pre svega umerenijim, porodičnim ljudima kojima nisu bitne ekstremne performanse, već auto za tečnu svakodnevnu vožnju i povremeni odlazak na odmor.

Radi se o dvolitarskom dizelašu sa 150 konjskih snaga, razvijenom unutar Jaguar Land Rover korporacije.

Ima vrlo zanimljivu krivu isporuke snage i obrtnog momenta, tako da se najbolje ponaša baš u režimu u kom se ovakav auto najčešće i vozi – na niskim i srednjim obrtajima.

Možda 150 "konja" deluje malo na papiru, ali u praksi auto lepo povlači i na mali pritisak gasa.

Za to je, između ostalog, zaslužan i devetostepeni automatik, koji brzine menja rano i trudi se da motor "drži" na oko 1500 obrtaja u standardnom režimu.

Vozaču su na raspolaganju još mod za vožnju po klizavoj podlozi, zatim ekonomični ali i sportski, kada se menja boja ambijentalnog osvetljenja, dizajn digitalnih instrumenata i karakter automobila.

Menjač tada menja brzine nešto kasnije i generalno drži motor na višim obrtajima, sa još osetljivijom papučicom gasa koja na mali dodir omogućava još bržu reakciju i snažnija ubrzanja.

I Jaguar ima opciju da ručicu menjača pomerite ulevo, kada se aktivira dodatni sportski mod menjača, sa još kasnijom promenom brzina na obrtajima koji izvlače maksimum iz motora.

Zanimljivo je da komande automatskog menjača na volanu nemaju funkciju u standardnom režimu rada, već su aktivne tek kada se menjač prebaci u položaj levo, odnosno u sportski mod.

Reakcija na manuelne komande nije brza kao kod skupljih i jačih Jaguara, pa je ovaj režim za preporuku u cilju kočenja motorom, na primer, prilikom spuštanja niz duge nizbrdice.

Menjač je, inače, prilično sportski podešen; ako naglo dodate gas, zadržaće motor na oko tri hiljade obrtaja kako bi bio što spremniji za što bržu reakciju.

Međutim, mašina od 150 "konja" u tom opsegu obrtaja je praktično već na svom maksimumu, pa ne može mnogo toga dodatnog da pruži, tako da je očigledno da su zadržana podešavanja menjača sa jačih verzija.

S obzirom na prilično veliku masu, potrošnja je umerena. Naš prosek po Beogradu je bio oko 10 l/100 km, mada smo auto preuzeli sa cifrom od nešto preko 12 litara.

Na auto-putu pri 130 km/h putni računar pokazuje oko 9,5 l/100 km, a u devetom stepenu prenosa obrtomer je na 1900 obrtaja.

Volan nije direktan kao kod limuzina, već je podešen za komfornu vožnju. Na pravcu je veoma stabilan, bez potrebe za sitnim korekcijama upravljača.

Zvučna izolacija je, očekivano, veoma dobra.

Ogibljenje je relativno tvrdo, za šta su krive i niskoprofilne "dvadesetice".

Naginjanja u krivinama su minimalna za jedan SUV, tako da nisu u potpunosti eliminisani sportski geni iako se radi o porodičnom vozilu.

Kao i svaki premijum automobil, Jaguar E-Pace ima mnogo različitih paketa i linija opreme.

Auto može da se napakuje da bude vrlo luksuzan, a isto tako može da se odabere umerenija varijanta koja omogućava povoljniju cenu, kao u slučaju akcijskih modela.

Kvalitet završne obrade je u skladu sa premijum karakterom, s tim što je primenjena plastika nešto manje sofisticirane teksture.

Što se tiče prostranosti, ne treba očekivati čuda.

Komfor na zadnjim sedištima je u proseku klase, s obzirom da se premijum proizvođači za SUV C segmenta i ne utrkuju ko će pružiti više mesta za noge.

Ipak, osobe prosečne visine neće imati nikakav problem, naprotiv; patos je izdubljen tako da butine imaju lep oslonac celom dužinom, pogotovo što su sedišta relativno duga, i prednja i zadnja.

Osim toga, naslon je dosta oboren pa se sedi prilično zavaljeno.

Prtljažnik je zaista veliki, ima praktične mrežice i široku elastičnu traku za pričvršćivanje predmeta.

Ako se naslon zadnjih sedišta obori, dobija se veliki prostor sa gotovo ravnim podom.

Kada se sve uzme u obzir, Jaguar E-Pace je vrlo praktičan auto, tako da komotno može da posluži kao jedini auto u porodici.

Bolje verzije, kao naša sa testa, imaju kabinu obilato presvučenu eko-kožom sa vidljivim štepom. Kao i kod svakog premijum automobila, oprema može da bude i ekstremno bogata.

Kome su performanse prioritet a cena ne predstavlja problem, ne sumnjamo da će jače verzije biti zanimljive teme za razmatranje. Na naše tržište uskoro stiže i redizajnirana verzija.

Iako Jaguari na domaćim ulicama i putevima više nisu retka prilika, i dalje su dovoljno specifični da ne mogu da prođu neopaženo.

Prestižni i aristokratski a istovremeno nekompromitovani.

Prikaz pogona u realnom vremenu

U posebnom meniju može da se odabere prikaz trenutne raspodele snage između prednje i zadnje osovine.

Na taj način vozač ima predstavu kako radi automatika, u kom trenutku i u kojoj meri prebacuje snagu na zadnje točkove.

Nema zaglavljivanja

Ako se kojim slučajem desi da se ipak zaglavite, Jaguar je pripremio poseban program koji omogućava da se auto sam izbavi iz nezgodne situacije.

Sve što vozač treba da uradi je da skine nogu sa gasa i da upravlja.

Pravi terenac

Očigledan dokaz da su Jaguar i Land Rover u istoj familiji je i 4x4 sistem. Uz ručicu menjača je postavljen taster kojim E-Pace prilagođava pogon najoptimalnijem prijanjanju na težim terenima.

Ovo je neka vrsta ofroud tempomata za male brzine kojim se održava približno brzina hoda uz istovremeno najefikasnije iskorišćenje pogona na sva četiri točka.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Jaguar E-Pace D150 AWD - specifikacije

zapremina motora 1999 ccm
snaga 110 kW (150 KS) pri 3500 o/min
maks. o. moment 380 Nm pri 1750 o/min
menjač automatski, 9 stepeni
dimenzije 4395/1984/1649 mm
međuos. rastojanje 2681 mm
klirens 204 mm
maks. dubina vodene prepreke 500 mm
prtljažnik 577 l
rezervoar 55 l
masa 1843 kg
pneumatici 245/45 R20
maks. brzina 193 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,5 s
prosečna potrošnja (fabrička) 6,1 l/100 km
emisija CO2 162 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu