Koji automobili su najčešće bili na meti lopova u 2022.

Prošla godina je bila izazovna i na tržištu novih i polovnih automobila.

Podeli
Foto: Hadrian/Shutterstock
Foto: Hadrian/Shutterstock

Auto-industriji još uvek nedostaje tempo, a iako se čini da se ne vraća u stanje pre krize, mnoge uzbudljive stvari su se desile u poslednjih 12 meseci.

CarVertical, platforma za proveru istorije automobila, daje vam uvide i najzanimljivije statistike 2022.

Buick je bio najčešće oštećeni automobil na tržištu

Bilo je više od 1,4 miliona slučajeva oštećenja otkrivenih na platformi za proveru istorije automobila u 2022.

Najveći procenjeni račun za popravku odnosi se na Ferrari 812 Superfast sa sumom od skoro 300.000 evra.

Ukupna vrednost štete uočene u prošloj godini iznosi skoro 5,1 milijardu evra. Poređenja radi, Forbs navodi da vrednost Fudbalskog kluba Real Madrid iznosi 4,75 milijardi evra.

Buick je vodeći na listi marki automobila sa najviše štete. Tokom prošle godine, 78,1 odsto vozila ovog brenda proverenih na platformi imalo je evidenciju oštećenja.

BMW je na 4. mestu sa 48,2 odsto oštećenih modela.

Mercedes i BMW najčešće na meti lopova

Više od 1100 ukradenih vozila otkriveno je na platformi carVertical. Iako je stvarni obim krađa vozila mnogo veći, takvi automobili obično kruže samo na crnom tržištu.

Izuzetno je retko da ukradeni automobili ponovo nađu put do tržišta automobila, ali više od hiljadu slučajeva dokazuje da je i dalje moguće naići na vozilo koje bi moglo biti ukradeno.

Više od 50 odsto uočenih ukradenih automobila proizvedeno je od 2014. do 2019. Međutim, najpopularnija vozila za lopove napravljena su 2017. (9,7 odsto svih ukradenih vozila otkrivenih na platformi za istoriju automobila).

Najpopularnije marke ukradenih automobila su Mercedes-Benz (14,7 odsto svih ukradenih vozila), BMW (14,4%), Audi (10,4%), Ford (7,8%) i Volkswagen (6,8%).

Preko 15% proverenih automobila imalo je lažiranu kilometražu

U prošloj godini pronađeno je više od 7,4 milijarde kilometara koje nedostaju jer su uklonjeni. Da zamislite koliko je 7,4 milijarde kilometara, hiljadu automobila sa kontinuiranom brzinom od 100 km/h trebalo bi da vozi bez prestanka oko 8 i po godina da bi zajedno dostigli tu kilometražu.

Stopa primećene prevare na kilometraži bila je 15,2 odsto. Zbog toga je maskiranje stvarne kilometraže jedan od najozbiljnijih problema na tržištu polovnih automobila, što dovodi do značajnih finansijskih problema kada posedujete takvo vozilo.

Platforma sugeriše da kupci vozila proizvedenih od 2010. do 2013. imaju najveći rizik da postanu vlasnici automobila sa lažiranom kilometražom.

Skoro svako deseto vozilo proizvedeno u 2011. ima falsifikovanu kilometražu (9,2 odsto svih vozila), a rizični su i automobili proizvedeni 2012. i 2013. sa 8,6 odnosno 7,9 odsto vozila.

Najpopularniji polovnjaci u 2022: BMW Serije 3, Volkswagen Golf, BMW Serije 5

Podaci pokazuju da su pet najpopularnijih marki automobila proverenih prošle godine BMW (15,8 odsto udela), Volkswagen (14,5 odsto), Audi (12,3 odsto), Mercedes-Benz (8,6 odsto) i Ford (5,0 odsto).

Ovo nije prvi put da je BMW predvodio listu, zbog poželjnosti brenda, posebno kod mlađe publike. Štaviše, kada je reč o najpopularnijim specifičnim modelima, najpopularniji automobili na platformi su BMW Serije 3, Volkswagen Golf, BMW Serije 5, VolksWagen Passat i Audi A4.

Kada se radi o najpopularnijim bojama automobila na carVerticalu, očigledan trio je dominirao. Najpopularniji automobili sa proverenom istorijom bili su crni (24,6 odsto svih automobila), sivi (20,3 odsto) i beli (14,2 odsto), a slede plava vozila (10,3 odsto).

Studija je inače analizirala informacije iz 26 različitih zemalja: Velike Britanije, SAD, Nemačke, Francuske, Španije, Italije, Holandije, Belgije, Mađarske, Rumunije, Litvanije, Letonije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Češke, Poljske, Bugarske , Srbije, Švedske, Švajcarske, Danske, Finske, Australije i Meksika.

Sve činjenice su zasnovane na podacima sa platforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu