Tesla pobedila Volkswagen "u gostima"

Američka kompanija prodala je više električnih vozila u Nemačkoj od domaćeg Volkswagena.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.10.2022.

10:00

Tesla pobedila Volkswagen
Foto: canadianPhotographer56/Shutterstock

Prema najnovijim podacima nemačkog KBA, automobili makre Tesla su najprodavaniji u konkurenciji električnih vozila u Nemačkoj. U prvih devet meseci prodato je 38.458 primeraka, što je 6.000 električnih vozila više od najljućeg rivala, Volkswagena.

Pritom je Tesla ostvarila rast od 50 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021, dok je Volkswagen pao za čak 40 procenata i prodao 32.326 električnih automobila na nemačkom tržištu.

Kad je prodaja električnih automobila u pitanju, rast su u Nemačkoj iz VW grupe zabeležili jedino Audi i Seat/Cupra.
Foto: VW promo
Volkswagen se zauzvrat može tešiti globalnom prodajom gde je u domenu prodaje električnih automobila ostvario rast od 25 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Međutim, ukupna prodaja VW grupe sa uračunatim vozilima na fosilna goriva (konvencionalni i hibridi) je pala za 13 procenata. Kako se navodi, to je posledica problema sa nestašicom pojedinih delova, ali i problemima poput inflacije i rasta cene energenata.

"Napeta situacija sa snabdevanjem komponentama u više navrata je dovela do prilagođavanja u procesu proizvodnje. Očekujemo stabilizaciju snabdevanja tokom 2023. godine", izjavio je portparol Volkswagena nakon objave podataka o prodaji.

Zanimljivo je i da je Tesla usprkos rastu pogođena nestašicom. Broj isporuka je rekordan, ali su logistički izazovi sve očiglediniji, pa je i rast bio manji od prognoza, naglašava Automotive News Europe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: