Kupci frustrirani: Moraju da čekaju do 30 meseci na isporuku novih modela

Dok proizvođači automobila navode da se kašnjenja mogu pripisati tekućoj nestašici čipova i ukupnom rastu tražnje za novim vozilima, mnogi kupci veruju da korejska auto-kompanija daje prioritet prekomorskim tržištima zbog depresijacije korejske valute u odnosu na američki dolar.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.10.2022.

15:32

Kupci frustrirani: Moraju da čekaju do 30 meseci na isporuku novih modela
Foto: Genesis promo

Nekim kupcima automobila marki Hyundai, Kia i Genesis rečeno da će morati da čekaju do dve i po godine pre nego što im bude isporučeno novo vozilo koje su naručili, piše Korea Times.

Zaista, lokalna platforma za trgovinu automobilima je otkrila da će korejski kupci 26 modela koje prave navedeni proizvođači automobila morati da čekaju i do 30 meseci na svoj auto, u poređenju sa "samo" 11 meseci čekanja godinu dana ranije.

"Moram da čekam dve i po godine da kupim Genesis ili bilo koji SUV koji proizvode Hyundai ili Kia? Ne razumem", rekao je jedan kupac na lokalnom forumu.

"Kašnjenje je bilo samo sedam meseci prošle godine. Zašto ih ne prave brzo?"

Kako se navodi, na kompaktni model Kia K3 i porodičnu limuzinu K5 čeka se tri do pet meseci, a do 8 i po meseci za odabrane verzije modela K5, veliku limuzinu K8 i SUV-a Sorento Hybrid.

U međuvremenu, kupci modela Hyundai Avante, Sonata, Grandeur i Santa Fe će morati da sačekaju između šest i 20 meseci pre preuzimanja ključeva.

Lokalni zvaničnik kompanije je demantovao tvrdnje da su kupci u inostranstvu prioritet.

"Ne samo korejski potrošači, već i potrošači u inostranstvu moraju da čekaju na isporuku vozila", rekao je on.

"Tvrdnja da dajemo prioritet inostranim potrošačima na račun lokalnih je jednostavno neistinita. Bilo da se radi o električnim vozilima (EV) ili hibridima, najnovijim modelima su potrebni najnoviji čipovi i delovi, čija nabavka može potrajati. Daćemo sve od sebe da u najkraćem mogućem roku odgovorimo na rastuću tražnju za našim vozilima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: