Sumnjivo niska cena u oglasu – da li je reč o prevari?

Možda jeste, a možda nije.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2022.

09:30

Sumnjivo niska cena u oglasu – da li je reč o prevari?
Foto: Depositphotos/Scharfsinn

Zato savetujemo da budete oprezni. Primetili smo da prevaranti nastavljaju sa svojim pokušajima, pri čemu koriste i stare i nove taktike, pišu polovni automobili

Mi (sajt Polovni automobili) težimo da proverimo oglase koji nisu u skladu sa Uslovima korišćenja.

To podrazumeva i oglase koji u okviru slika u oglasu sadrže broj telefona, email ili neki tekst koji upućuje na neki drugi vid komunikacije.

Problem je u tome što upravo u takvim oglasima vrlo često ostavljeni kontakt telefon bude ili nedostupan ili „pogrešan“.

Upravo tu leži „udica“ – žrtva koja ne uspeva da kontaktira prodavca telefonom ide na to da ga kontaktira emailom ili na neki drugi način koji je ostavljen u slikama.

Ukoliko primetite oglas u kojem se na fotografijama nalaze kontakt podaci u vidu email adrese ili broja telefona znajte da je reč o prevarantima i prijavite nam takav oglas.

Uglavnom - žrtva je zbog niske cene vrlo „raspoložena“ da komunicira i samo preko emaila ili na neki drugi način, bez klasičnog telefonskog poziva.

Nakon veoma ubedljivih laži, slanja slika vozila koje u stvari „ne postoji“ i drugih taktika, žrtva prevare pristane da uplati, odnosno pošalje novac po raznim osnovama (pisali smo o tome mnogo puta).

Zato ponovo upozoravamo da budete pažljivi ukoliko:

1) se auto prodaje po sumnjivo niskoj ceni
2) se naglašava da je prodaja hitna i da je zato cena toliko niska
3) ne možete da komunicirate sa prodavcem preko broja telefona koji je ostavljen u oglasu
4) najmanje jedna slika u oglasu sadrži email, broj telefona ili neku drugu informaciju za kontakt
5) prodavac tvrdi da je u inostranstvu, da je stranac koji je morao hitno da napusti Srbiju zbog posla...
6) prodavac komunicira na lošem srpskom, pri čemu neki otvoreno kažu da koriste Google Translate (program za online prevođenje) pošto ne govore srpski. Ali izbegava direktan razgovor čak i kada mu kažete da vi odlično znate engleski ili neki drugi (njegov) jezik
7) ne postoji način da vidite auto uživo – čak ni da bacite pogled spolja, pošto je navodno u nekoj garaži koju nema ko da otvori
8) menja priču kada tražite dodatne slike auta, njega (prodavca) pored auta, dokumentacije...
9) prodavac traži od vas razne lične podatke, broj bankovnog računa i slično

Prevaranti mogu da budu veoma domišljati. Šalju razne dokaze da vas uvere da nije reč o prevari, prave lažne sajtove firmi u kojima navodno rade, banaka ili agencija preko kojih se vrši uplata avansa „na siguran način“, itd.

Tako i kada vi počnete da ih proveravate – od toga da li zaista rade u toj firmi, do slike pasoša – oni već imaju sve spremno.

Na primer, pošalju vam link izmišljene firme u kojoj rade, a pre toga naprave sajt, Facebook stranicu, email; daju vam telefon, ali i opciju da koristite Viber, Skype ili nešto drugo da ih kontaktirate...

Prijavite sumnjive oglase

Pozivamo i sve korisnike našeg sajta da prijave sumnjive oglase - to se radi vrlo jednostavno, klikom na trougao sa uzvičnikom ispod slika u oglasu, pri čemu pored tog trougla piše „PRIJAVI OGLAS“.

Kao na slici ispod:
Naši administratori redovno vrše proveru oglasa, a ukoliko se posumnja da je prevara u pitanju, dodatna pažnja se usmerava na rešavanje situacije, dok se prevarantski oglasi uklanjaju.

Zaključak

Podsećamo da već godinama pišemo o ovoj temi, objašnjavamo kako prevaranti rade, kako da ih prepoznate, sarađujemo sa policijom...

Ali uz vašu pomoć ovaj problem može u velikoj meri da se smanji. Zato prijavljujte sumnjive oglase.

Takođe budite veoma pažljivi ako treba da uplaćujete novac unapred za auto koji uopšte niste videli uživo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: