Galerija: Novi Toyota Yaris iz svih uglova

Japanski proizvođač objavio je sveže fotografije nove generacije Yarisa uoči premijere na evropskom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

10:30

Galerija: Novi Toyota Yaris iz svih uglova
Foto: Toyota promo

Novi Yaris debitovao je u oktobru prošle godine, a prodaja u Evropi počinje na proleće. Reč je o prvom Toyotinom modelu koji koristi novu TNGA-B mehaničku platformu, pa je automobil širi, ali i niži od prethodnika, dok je međuosovinsko rastojanje produženo za 50 mm, pa će putnici imati više prostora u kabini.
Foto: Toyota promo
Japanski gigant je značajno investirao u svog "mališana", koji je najprodavaniji Toyotin model na evropskom tržištu. Četvrta generacija je dizajnirana u Evropi, sa fokusom na kupce na "Starom kontinentu", a nastaviće da se proizvodi u pogonu u francuskom Valensijenu.
Foto: Toyota promo
Promene dimenzija uticale su i na promenu proporcija automobila, koji sada ima dinamičniji izgled. Prednjim delom i dalje dominira velika maska hladnjaka, dok su svetlosne grupe modernizovane u odnosu na aktuelnu generaciju Yarisa.
Foto: Toyota promo
Toyota je najavila da će okosnicu prodaje u Evropi činiti hibridna verzija. Reč je o hibridnom pogonskom sistemu četvrte generacije u čijem je središtu 3-cilindarski 1.5-litarski benzinac.

Pomažu mu dva elektromotora, a snaga se prenosi pomoću CVT menjača.
Foto: Toyota promo
Fabrika za sada nije objavila specifikacije pogonskog sistema, ali kako se navodi novi hibrid biće za 15% snažniji od prethodnika, pa se očekuje da ima oko 115 "konja".

Toyota tvrdi i da će automobil biti ekonomičniji za 20% u odnosu na odlazeću verziju Yarisa, a od 0 do 100 km/h ubrzavaće za 10,3 s.
Foto: Toyota promo
Nova litijum-jonska baterija lakša je za 27% od prethodne nikl-metal hidridne. Pojedina tržištau Evropi, na kojima hibridi nisu toliko popularni, dobiće i regularne benzinske motore, i to od 1.0 i 1.5 litara.

Detalji će biti saopšteni naknadno.
Foto: Toyota promo
Knjiga narudžbina za novi Yaris biće otvorena u proleće, a očekuje se da će ovaj automobil evropska publika moći da vidi na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, koji se održava početkom marta.

Više fotografija novog Yarisa možete pogledati u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: