Kinezi postali suvlasnici Koenigsegga

Kineska kompanija NEVS postala je suvlasnik švedskog proizvođača superautomobila Koenigsegga.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 01.02.2019.

20:15

Kinezi postali suvlasnici Koenigsegga

NEVS, koji je pre nekoliko godina kupila "ostatke" švedskog SAAB, sada poseduje 20% i drugog proizvođača iz ove skandinavske zemlje.

Tako je Keonigsegg dobio kapitalnu injekciju od 170 miliona dolara koju će iskoristiti za razvoj novog hiper-automobila.

Osim toga, NEVS će omogućiti Koenigseggu pristup proizvodnim kapacitetima u švedskom gradu Tolhatanu, postrojenju u kojem su pravljeni Saab automobili.

Dve kompanije su dogovorile i dodatnu investiciju NEVS od još 170 miliona dolara kojom će posedovati 65% kompanije, dok će Koenigsegg posedovati 35%, intelektualnu svojinu, tehnološke licence i proizvodni dizajn.

Osnivač švedske kompanije Kristijan fon Kenigseg je istakao da će ovo partnerstvo omogućiti Koenigseggu ubrzavanje razvoja na tržištu hiper-automobila i proboj na neiskorišćenje delove tržišta.

Ova saradnja bi mogla najviše da utiče na razvoj električnog Koenigsegga, jer je većinski vlasnik NEVS-a kompanija Evergrande Health nedavno postala većinski vlasnik proizvođača baterija Shangai CENAT New Energy što otvara bitna vrata švedskom proizvođaču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: