Zimske gume će "sačekati"?

Ministarstvo za infrastrukturu još nije razmatralo predlog Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, da se zbog ekonomske krize odloži primena pravilnika po kome će vozači od 1. novembra morati da imaju sve četiri zimske gume, ali ako se donese takva odluka, rešenje će biti doneto u veoma kratkom roku, rečeno je za „Blic“ iz Ministarstva za infrastrukturu.

Blic
Podeli

- Pravilnik koji propisuje obavezno korišćenje sve četiri zimske gume donet je septembra 2010. i već je bio odlagan prošle godine. Ukoliko ministar Mrkonjić bude doneo odluku da se to učini i ove godine, to će stupiti na snagu vrlo brzo pošto je sama administrativna procedura veoma kratka - kaže za „Blic“ Dragan Jovanović, pomoćnik ministra za infrastrukturu zadužen za bezbednost saobraćaja.

Iako veliki broj građana smatra da odlaganje obaveze o korišćenju zimskih pneumatika predstavlja politički predizborni potez, Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, ističe da ne bi bilo moguće primeniti ovaj pravilnik kada bi on stupio na snagu zato što „nije proizvedeno dovoljno guma u svetu“.

- Ovo je ispravna politička odluka, ali ne zbog ekonomske situacije, pošto to nije veliki udar na džep građana, već zato što nema dovoljno guma - objasnio je Vujanić i dodao da treba uvažiti postojeće okolnosti i odložiti primenu pravilnika da se građani ne bi „bespotrebno dodatno maltretirali“.

Stručnjaci koji se bave bezbednošću saobraćaja mišljenja su da je korišćenje sve četiri zimske gume obavezno i da bi građani trebalo da ih koriste, međutim veruju da bezbednost saobraćaja neće biti značajnije ugrožena ukoliko se budu koristile samo dve gume.

Fotografija - SXC

Letnje vs. zimske gume

„Četiri noge dobre, dve noge loše“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu