Honda Insight premijerno u Parizu

Japanski proizvođač automobila Honda predstavio je po prvi put model Insight na pariskom sajmu automobila, koncept koji ukazuje na smer kojim će se kretati konstrukcija novog hibridnog modela.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2008.

16:00

Default images

Koncept model Insight poseduje očigledne stilske veze sa prvim serijskim vozilom sa pogonom na vodnične gorivne ćelije, pri čemu su oba vozila oblikovana tako da maksimalno iskoriste efikasnost svojih pogonskih grupa.

Potencijal vozila na vodonične gorivne ćelije već je pokazan pojavljivanjem prvih primeraka modela FCX Clarity na tržištu.

Insight predstavlja preteču serijskog modela koji će se pojaviti u prodaji tokom 2009. godine. Svojim jedinstvenim položajem na tržištu, Insight će približiti hibridnu tehnologiju skoro svim segmentima kupaca.

Činjenica da će se većina delova Insighta proizvoditi u Hondinim fabrikama, ima kao posledicu veći nivo kontrole nad tehnikom proizvodnje, a samim tim i nad troškovima. Uštede u proizvodnji Insighta su moguće delimično i zbog činjenice da se tehnološki procesi stalno unapređuju, sa ciljem njihovog ubrzanja, a samim tim i veće efikasnosti.

Osnovu smanjenja troškova predstavlja unapređena verzija Hondinog nagrađivanog sistema IMA, koji predstavlja spoj elektromotora i naprednog i efikasnog benzinskog motora sa niskom emisijom štetnih gasova. Ovakva pogonska grupa omogućava nisku emisiju CO2 i oksida azota (NOx ) i postiže visok stepen uštede.

Kao i hibridni Civic, novo vozilo proizvodiće se u Hondinoj fabrici Suzuka u Japanu, u kojoj je nedavno proširena proizvodna linija za hibridne motore.

Emisija CO2 i potrošnja goriva trebalo bi da budu na sličnom nivou kao kod postojećeg hibridnog Civica, što pruža vozačima fleksibilan i krajnje praktičan automobil sa manjim štetnim uticajem na životnu sredinu. U svom očekivanom rangu cene, Insight će predstavljati specifi;an spoj prostora za putnike, prostora za smeštaj prtljaga, emisije štetnih gasova i potrošnje goriva.

Insight će činiti prvi deo nove Hondine hibridne strategije, koja će se nastaviti i kod hibridnih modela koji će kasnije doći, razvijenih na osnovu modela CR-Z i kod hibridne verzije Jazza. Dugoročna strategija Honde je da učini hibridne automobile pristupačnijim, a samim tim i privlačnijim za širi krug kupaca.

Saznajte više o modelu Honda Jazz

Saznajte više o hibridnim automobilima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: