Corvetta ZR1 premijerno u Detroitu

„Blue Devil“ se vratio. Nova Corvetta sa starim nadimkom, i oznakom SS zvanično će se zvati ZR1.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2007.

11:30

Default images

U Bowling Greenu oživeli su staru oznaku po prvi put od 1995. godine kada je prekinuta proizvodnja originalne verzije.

Priče i špijunske fotografije mitske mašine kružile su netom još i pre nego što je C6 generacija debitovala 2005. godine.

Projekat je navodno obustavljen nakon nekoliko pokušaja reanimacije, međutim, nova Corvetta ne samo da je živa, već je i realnost, sa svim dostupnim detaljima vezanim za ovu najskuplju i najbržu “Vette” kreaciju do sada.

S obzirom na norme o potrošnji goriva koje će biti na snazi do 2020. godine u SAD, nova kraljica možda će biti i poslednja i najveća u svojoj krvnoj liniji. Corvette će i dalje živeti sa C7 koja će debitovati u narednih nekoliko godina.
Sa novom ZR 1 namera je bila da se proizvede jedna od najbržih Corvetta, ali i najbržih automobila uopšte. Tim je želeo da stvori automobil koji će biti lak za vožnju i pri malim brzinama, upotrebljiv i u gradskim uslovima, ali sa zadržavanjem potencijala koji može ovu Corvettu da potera u jurnjavu dostojnu trkačkih automobila.

Kritike u vezi sa ranijim modelom Z 06 uglavnom su se svodile na to da je vozilo izuzetno brzo na stazi, ali da u svakodnevnoj upotrebi traži od vozača natprosečnu umešnost i iskustvo.

Kao i kod originalnog ZR 1 iz 1990. godine, suštinu čini motor.
Novi LS9 motor deli dimenzije sa Chevroletovim klasikom, small block V8, uključujući i ugao od 90 stepeni između cilindarskih redova. Tu svaka sličnost prestaje. LS9 ima zapreminu od 6,2 l, dodan supercharger i intercooler. Kompresor je šesta generacija koja dolazi iz firme Eaton.

Krajnja podešavanja LS9 nisu još uvek završena tako da finalna snaga motora nije objavljena, ali se spekuliše sa 620 do 650 KS.

Očekuje se cena od oko 100.000 američkih dolara.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: