Bentley u čvrstom zagrljaju Audija

Biće u društvu sa Lamborghinijem i Ducatijem.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Sreda, 19.01.2022.

12:50

Bentley u čvrstom zagrljaju Audija
Bentley Bentayga S (Foto: Bentley)

Audi polako, ali sigurno preuzima dominantnu ulogu u Volkswagen grupaciji. Nakon što je uspešno uveo Lamborghini i Ducati u novo doba, sad će to pokušati da ponovi i sa prestižnom britanskom markom.

Bentley je pod kapom Volkswagena već godinama, a njegovim poslovanjem sve do sada je dosta labavo upravljao Porsche. Malo ko bi to rekao jer je Bentley imao i te kako veliku slobodu u kreiranju poslovne politike.

Međutim, stigla je pandemija, koja je označila kraj vremena kad se novac mogao rasipati. Bentley je morao da obustavi proizvodnju svog slavnog V8 motora i da se polako okrene modernim tehnologijama.

Volkswagenov plan je jasan još od 2020. godine. Zove se "Together 2025+" i predstavlja novo restrukturiranje koje za posledicu ima rezanje fiksnih troškova za 5 odsto i materijalnih za još 7 odsto.

Pritom, sve luksuzne marke ostaju u portfoliju nemačkog koncerna jer ih se VW ne želi odreći. U to ne ulazi Bugatti koji se ni tada nije spominjao u strategiji, a u međuvremenu je veštim poslovnim potezima završio u novom koncernu sa hrvatskim Rimcem.
Bentley Continental GT Speed (Foto: Bentley)
Bentley je pod Audijevu potpunu kontrolu potpao prvog dana ove godine, a to znači da će zajednički raditi na elektrifikaciji i tehnološkoj saradnji, sve kako bi Bentley što uspešnije prošao kroz ova vrlo izazovna vremena.

Svaka odluka kompanije Bentley mora biti koordinisana i odobrena od čelnika Audija, a isto važi i za svaku buduću investiciju. Primera radi, neće moći sarađivati, recimo, sa Lamborghinijem, a da to prethodno ne odobri Audi.

Time Bentley postaje još jedan satelit o čijoj strategiji brine Audi. Uostalom, Audi ima finansijsku kontrolu nad markom, ali i potpunu odgovornost.

Adrijan Holmark postaje svojevrsni poslovođa brenda Bentley, dok Audijev šef Markus Dusman donosi odluke.

Tako će Nemci naređivati Britancima šta i kako da rade, a ako požele, moći će da im promene i upravu, pa čak i da utiču na proizvodne kapacitete.
Bentley Flying Spur Hybrid (Foto: Bentley)
A kad smo kod proizvodnje, recimo kako će dosadašnja Porscheova MSB mehanička platforma biti zamenjena modularnom PPE41/51 i SSP4/5.

Prema dostupnim informacijama, prvi isključivo električni Bentley na tržište stiže 2025. godine, model D-Lux.

U međuvremenu će na tržište stići plug-in verzije aktuelnih modela, kao i potpuno električni Flying Spur te Bentayga.

Plan je jasan, ali i dalje je nepoznanica da li će poprilično konzervativna klijentela tako brzo biti spremna da se prebaci sa benzinskih pumpi na električne punjače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: