Ford Focus 1.8 TDCi

Focus II nasledio je model prodat u preko četiri miliona primeraka koji se mogao podičiti titulom automobila godine, priznanjem TÜV-a za najpouzdaniji auto do 3 godine starosti i izuzetno dobrim i naprednim ogibljenjem. Ponoviti takav uspeh nije bilo lako, uprkos činjenici da je Focus II razvijen na potpuno novoj platformi koju deli sa Mazdom 3, Volvoom S40 i C-Maxom.

Tekst: Aleksandar Todorović

Foto: Ford, VW, A. Todorović

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2006.

06:37

Default images

Uz tri karoserijske verzije i devet motora, kupcima se na raspolaganju nalazi i pet paketa opreme: Ambiente, Trend, Sport, Ghia i Titanium. Tako veliki izbor vozače stavlja na "slatke muke", pa smo ovog puta rešili da vam prenesemo utiske o modelu iz "zlatne sredine" sa srednjim paketom opreme (Sport) i prosečno snažnim TDCi agregatom od 1.8 litara i 115 KS.
aktuelno Fordovo lice - Focus definitivno ne skriva svoj rodoslov
Konkurencija u kompakt klasi je, blago rečeno, žestoka. Ford je sa starim Focusom napravio veliki uspeh, ali to ipak nije bilo dovoljno da sa trona skine njegovo visočanstvo, VW Golf IV.

Iako je Ford napravio kvalitetniji, upravljiviji i zabavniji auto za vožnju od glavnog nemačkog konkurenta, specifičan izgled kokpita i, naročito, dizajn karoserije, koji se može okarakterisati kao avangardni iskorak u srednjoj nižoj klasi, nije privukao konzervativnije kupce. Međutim, jeste mlađe vozače koji su, pre svega, cenili neutralno ponašanje Focusa u oštrim krivinama zahvaljujući odličnoj zadnjoj multilink osovini, preciznom i predvidljivom upravljanju i kratkim hodovima ručice menjača.

Ružno pače spolja – elegantan iznutra

Dizajn novog Focusa sa jednako oštrim linijama kao kod prethodnika izgleda modernije, svežije i za nijansu atraktivnije. Izvrstan enterijer sa kvalitetnim materijalima i odličnom finalnom obradom dodatno popravlja utisak o automobilu. Kada zatvorite masivna vrata, iznenadiće vas "tup" zvuk koji se obično čuje kod znatno skupljih limuzina. Pozicija za volanom se izrazito lako pronalazi, a vidljivost sa vozačevog mesta je zadovoljavajuća.

Martovski sneg nam je dobro poslužio da proverimo kako se Focus 1.8 TDCi ponaša u zimskim uslovima. Common-rail turbo dizelaš je palio bez oklevanja, uz miran rad čak i kada je bio hladan – nešto što i nije slučaj kod skupljeg Golfa V 1.9 TDI. Njegovih 280 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri samo 1.900 obr./min. bilo je lako osetiti, ali i kontrolisati, zahvaljujući trenutno najboljem ogibljenju u kompakt klasi i odličnim zimskim pneumaticima marke Good Year.
Petoro vrata za porodiène vozaèe
Duže međuosovinsko rastojanje za 2,5 cm i širina osovina za 4 cm napred i nazad, uz dorađeno multi link oslanjanje Control Blade i potpuno novo prednje oslanjanje, donose novom Focusu više udobnosti uz još bolju stabilnost i upravljivost. Nov je i elektrohidraulični servo upravljač, koji je sada još direktniji i precizniji (ubedljivo najbolji u klasi). Takođe, za razliku od konkurencije, Focus II je jedan od retkih primera koji se jednako sigurno ponaša sa i bez ESP-a (koji se kod paketa Sport doplaćuje).

Testirani model je imao pomenuti ESP kojeg je bilo moguće i isključiti, ali Ford je i u najbržim prolascima kroz oštre krivine ostajao stabilan i na željenoj putanji. Ako nemate novca za bacanje, a rešili ste da kupite Focus sa motorom snažnim 115 KS, ESP vam nije potreban. Zapravo, ovaj Ford je pravi "inženjerski automobil" koji i bez skupe elektronike ispunjava zadate ciljeve. Činjenica je da je Focus II po voznoj dinamici u velikoj meri nadmašio prethodni model, a sa njim i konkurenciju.

Vožnja Golfom V 1.9 TDI nakon Focusa 1.8 TDCi deluje kao vraćanje "na staro", sa upravljačem koji nije sportski precizan i ogibljenjem koje je na nivou starog Focusa kada je, naravno, u pitanju stabilnost. Ono gde je Golf V bolji od Forda teško je ne primetiti, pogotovo što tu osobinu ceni velika većina prosečnih vozača – ima udobnije oslanjanje.
na meti direktnih konkurenata - Volkswagen Golf V
Volkswagen ima i udobnija sedišta, međutim su ona kod Focusa bolje profilisana, odnosno uverljivije drže telo u krivinama. Kada smo kod sedenja, primetio sam da Focus II ima relativno uzana sedišta, koja svakako nisu projektovana za vozače sa trocifrenom kilažom. Na svu sreću, mojoj koščatoj građi i priličnoj visini vozačko mesto bilo je kao po meri.

Što se prostora tiče, na zadnjoj klupi ima sasvim dovoljno mesta za kolena i onih korpulentnijih, ali nema previše mesta za glavu. Prtljažnik je jedan od najvećih u klasi sa 385 litara, a ko želi više može doplatiti za limuzinsku, odnosno karavansku verziju koje nude korisnu zapreminu od 526 i 482 litra.

Motor odličan: snažan i štedljiv

Temperamentni i štedljiv common-rail motor od 1.8 litara sa varijabilnim turbo kompresorom je za Focus II blago "osvežen" i razvija maksimalnu snagu od 115 KS pri samo 3.700 obr./min., a maksimalni obrtni moment od 280 Nm isporučuje pri 1.900 obr./min. Međutim, imao sam utisak da je agregat snažniji od onoga što deklariše proizvođač, što su potvrdile i kolege iz italijanske revije Automobilismo, koji su izmerili stvarnu snagu od 122 KS.

Kod motora 2.0 TDCi, Fordovi inženjeri su bili još velikodušniji, pa agregat umesto deklarisane snage od 136 KS isporučuje tačno 150 KS! Zbog toga Focus II do stotke ubrzava za nešto manje od 10,8 sekundi (fabričko obećanje), a na auto putu sa našim Evro dizelom sa lakoćom dostigne maksimalnu deklarisanu brzinu od 190 km/h, pa i malo više od toga, računajući i grešku brzinomera.

Iako se na prvi pogled može učiniti da motor ima težak zadatak sa ukupnom masom od 1.374 kg, performanse su uverljive. Za temperamentnu vožnju treba ga držati između 2.500 i 3.000 obr./min., koje podnosi lako i bez vidljivog opterećenja. Turbo rupa nije previše izražena, a zvuk turbine je izuzetno prijatan.

U svakodnevnoj vožnji najviše se profitira od velikog obrtnog momenta, odnosno ubedljive elastičnosti, jer su međuubrzanja odlična i u petom stepenu prenosa, pa je moguće ostvariti brze putne proseke i kada retko koristite ručicu menjača, koja je inače izuzetno precizna.
Kokpit - nemaèki precizno, funkcionalno i kvalitetno
Na auto putu leži kao prikovan za asfalt zahvaljujući tvrdom ogibljenju, a aerodinamika je takođe odlična. Posebno treba pohvaliti osećaj na upravljaču kod velikih brzina, koji pruža dovoljno povratnih informacija šta se dešava pod točkovima.

Prijatno iznenađuje i prosečna potrošnja, koja je nakon napornog trodnevnog testa iznosila 6,9 litara evro dizela. Ovo me je posebno iznenadilo, jer je putni računar odmah po preuzimanju vozila pokazivao 7,4 litra.

Pri tome moram da istaknem da su prosečne dnevne temperature u tom periodu bile veoma niske (oko nule), i da je automobil vožen isključivo auto putem Beograd-Niš u veoma brzom ritmu, te beogradskim ulicama po najgorim špicevima. Zbog svega toga, mislim da bi bilo vrlo korisno da pogledate tekst – Saveti: Kako trošiti manje goriva, jer je ovaj automobil moguće voziti izuzetno brzo uz prijatno nisku potrošnju.

Ugodnoj vožnji dodatno doprinosi odlična zvučna izolacija (20% je tiši od prethodnika zahvaljujući debljim staklima i dvostrukom sistemu zaptivanja vrata), a sigurnost je obezbeđena zahvaljujući odličnim kočnicama, koje pri brzini od 100 km/h Focus zaustavljaju za samo 37,5 metara (napred samoventilirajući, pozadi puni diskovi).

Čvrsta Focusova karoserija (oprema Sport obuhvata četiri vazdušna jastuka i vazdušne zavese) je na EuroNCAP kreš testu zaslužila pet zvezdica, odnosno ukupno 35 poena, od kojih je čak 16 poena pripalo za frontalni sudar, čime je Focus II svojevrsni rekorder u kompakt klasi kada je sigurnost putnika u pitanju. Očigledno je da je znanje inženjera iz Volvoa (pripada Fordu) tome dosta doprinelo.

Na primer, Golf V je u pomenutom frontalnom sudaru zaslužio "samo" 13 poena, Fiat Stilo tek 11, a primetno bolje su prošli Mégane i Astra III sa 14 poena. Focus je "sigurnosni kavez" na putu pogotovo u odnosu na Alfu 147 sa 3 poena (za frontalni sudar).

Paket Sport –dovoljno bogata opcija

Testirana verzija sa opremom Sport ima relativno bogatu opremu u koju, pored četiri vazdušna jastuka, ABS-a sa EBD-om (testirani automobil je imao i ESP koji se dodatno plaća 660 evra), manuelnog klima uređaja, farova za maglu, servo upravljača podesivog po visini i dubini koji je opšiven kožom, daljinskog centralnog zaključavanja, električno pokretanih stakala, CD plejera i putnog računara, dolaze i alu felne sa pneumaticima 205/55 R 16 i još tvrđe, Sport oslanjanje.

Za ovu klasu vozila je sve to i više nego dovoljno, a ukoliko se možete zadovoljiti sa običnim čeličnim felnama manjeg promera (15-ice) onda je mnogo logičnije da pazarite ovaj model sa paketom opreme Trend, koji nema tako tvrdo ogibljenje, ali ima povoljniju cenu od 19.210 evra. Donedavno, ovaj automobil je zahvaljujući akciji PDV = 0 koštao znatno manje, pa je samim tim nekrunisani best buy u kompaktnoj klasi postao samo odlična kupovina – ni manje, ni više od toga.

Zaključak

Focus II 1.8 TDCi je vraški dobar i upravljiv automobil, čija je najveća mana neuverljiv ili možda čak i pomalo "ružnjikav" dizajn. Međutim, verujem da pravim vozačima izgled kompaktnog Forda neće nimalo smetati, utoliko pre što će ga voziti sa velikim zadovoljstvom. Ushićenje pri tome može samo biti veće ukoliko umesto nejakog benzinca od 1.4 litra i 80 KS ili osnovnog dizelaša 1.6 TDCi (90 KS) odaberete snažniji TDCi motor od 1.8 litara i 115 KS, koji je izuzetno elastičan i dovoljno ubedljiv.
Prtjažnik je ravnih stranica - jedan od najveæih u klasi sa 385 litara
Slatka zadovoljstva bez hladne limunade na kraju ne pružaju kompletan ugođaj, bar ne za one sladokusce koji žele od automobila malo više od pukog prevoznog sredstva. Sportski nastrojeni vozači i ljubitelji fudbala (pogodite zašto i oni) već su odavno zaraženi novom Fordovom filozofijom vrlo upravljivih automobila, pa su oni spremni da podnesu nešto tvrđe oslanjanje i primetni manjak komfora ukoliko automobil vozite našim putevima.

Oni umereniji će, ipak, kupovati jednako dobre Golfove V ili Astre III generacije, jer VW – a možda još i više Opel – igraju na kartu uravnoteženog porodičnog automobila za svakog. Ford odstupa od tog klišea, na sreću ili nesreću Grand Motorsa koji će u Srbiji imati težak zadatak da privuče dovoljan broj mladih ljudi sa dovoljno dubokim džepovima.

Dakle, ukoliko vam je bitnije da pri daljoj prodaji dobijete 500 evra više za svoj 5 godina stari automobil – definitivno kupite inače odlični Golf V 1.9 TDI (koji je skuplji). Ukoliko možete da prežalite tu "veliku" svotu, a želite da osetite čari pravog vozačkog automobila, onda se slobodno opredelite za ovo "ružno pače" koje će vam postati omiljeni ljubimac u kući. Uz sve to, troškovi održavanja ovog Forda nisu tako nepodnošljivi kao što se to kod nas obično misli (pogledati tabelu), ali servisni intervali kod nas jesu kraći zbog poznatog "kvaliteta" domaćeg evro-dizela.

Šta ona kaže: Ostala sam bez teksta, ali tek kada sam osetila snagu motora, koji vas lepi za sedište. Meni Focus nije ružan, a sedišta su, jednostavno, odlična. Svetloplava boja mu odlično leži, ali sudeći po karakteru automobila mislim da bi mu mnogo bolje pristajala crvena ili crna boja koje su, uostalom, uvek u trendu. Svaka žena će biti zadovoljna sa velikim gepekom, ali ne i sa parkiranjem, jer je Focus isuviše širok i ne baš pregledan.

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA

dužina 4.342 mm
širina 1.840 mm
visina 1.497 mm

zapremina prtljažnika 385 litara
masa praznog vozila 1.374 kg

PNEUMATICI 205/55 R 16

MOTOR

redni četvorocilindrični
gorivo evro dizel
zapremina 1.753 ccm
maksimalna snaga 115 KS
pri 3.700 o/min
obrtni momenat 280 Nm
pri 1.900 o/min.

PERFORMANSE

ubrzanje 0-100 km/h za 10,8 sekundi
maksimalna brzina 190 km/h

POTROŠNJA

u gradu 6,9 l/100 km
na putu 4,2 l/100 km
prosečna 5,2 l/100 km

CENA

sa carinom i PDV-om 20.400 TROŠKOVI SERVISA Focus 1.8 TDCi VW Golf V 1.9 TDI

cena redovnog sevisa 12.000 din (na 10.000 km) 19.000 din (na 15.000 km)

filter ulja 820 din 994 din

filter goriva 2.585 din 3.534 din

filter vazduha 811 din 1.937 din

filter klime 1.600 din 1.113 din

prednje pločice 4.700 din 5.670 din

*izvor: Ford Grand Motors, VW Autokomerc

Piše: Aleksandar Todorović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: