Euro 4 stupio na snagu

Od 1. aprila na punoj snazi su odredbe kojima se u Evropskoj uniji zabranjuje prodaja novih vozila čiji motori ne ispunjavaju regulative Euro 4. Kod nas još uvek važi obaveza ispunjavanja Euro 3 normi, bez obzira da li se uvozi novo ili polovno vozilo. No, to bi se uskoro moglo promeniti.

Piše: Predrag Đukić

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2006.

06:44

Default images

Kako smo se Euro 3 standardima već bavili, red je da ukažemo šta je to po čemi se Euro 4 norme razlikuju u odnosu na njih.

Ekološke Euro 4 norme postale su obaveza za sve proizvođače koji svoja vozila prodaju na tlu Evrope. Ovo direktno znači da je dozvoljena emisija azotoksida i ugljovodonika u odnosu na Euro 3 norme kod svih motora prepolovljena. Kod benzinskih motora to je slučaj i kod oslobađanja ugljenmonoksida, dok se kod dizel motora isto dešava kod oslobađanja čestica čađi. Dakle, sužavanje dozvoljenih limita emisija štetnih materija je ozbiljno, a novo pooštravanje normi očakuje se već sredinom 2008. godine kada na scenu stupa Euro 5 (u punoj snazi do 2010.).
novu tehnologiju odlikuju veoma lepi maniri ali i zahtevi za gorivom izuzetno visokog kvaliteta
Euro 4 limiti emisije materija u izduvnim gasovima (u gramima po pređenom kilometru):

Za benzinske motore automobila

Ugljenmonoksid (CO)  1,00

Ugljovodonici   (HC)    0,10

Azotovi oksidi  (NOx)  0,08

Za dizel motore automobila

Ugljenmonoksid(CO)  0,50

Azotovioksidi (NOx)   0,25

Ugljovodonici + Azotoksidi (HC+NOx)   0,30

Čestice   0,025

Da li će uvođenje neophodnosti zadovoljavanja strožijih normi uticati na prodavce ili na rast cena? Svi svetski bitni proizvođači na vreme su "uveli" Euro 4 motore u proizvodne pogone. Činjenica je da će pojedini motori biti povučeni iz tržišne ponude (npr. VW 1.9 SDI), kao i da će prelazak na Euro 4 standarde poskupeti druge (npr. Citroen najvaljuje podizanje cene za oko 200 €). Dakle, osim retkih zastoja u prodaji i neznatnih poskupljenja, poremećaja definitivno neće biti.

Naravno, iluzorno bi bilo očekivati ispunjavanje postavljenih zahteva sa kod nas trenutno dostupnim dizel gorivom koje u većini slučajeva nije odgovarajućih osobina ni za Euro 3 motore. Tečnost koja iz pištolja na našim pumpnim stanicama dospeva u rezervoare prouzrokuje povećanje potrošnje i pad performansi motora, a sporadično i ozbiljna oštećenja na sistemima ubrizgavanja goriva, kao i na sistemima za naknadni tretman izduvnih gasova. Osvrt na tu pojavu već je dat u tekstu "Savremeni dizeli i loše gorivo". Euro 4 motori iziskuju kvaliteno gorivo bez nečistoća. Takođe, adekvatno gorivo mora se odlikovati i niskom koncentracijom sumpora od svega 50 ppm (čestica na milion, odnosno 50 mg na kg goriva). U odnosu na gorivo za Euro 3 motore, koje ima gornju granicu postavljenu na 350 ppm, ovo je smanjenje na jednu sedminu.

Ako vam to zvuči drastično, recimo samo da je gornja granica koncentracije sumpora za vremešni D2 postavljena na 10.000 ppm! Eto plastične ilustracije porasti ekološke svesti koji se desio u poslednjih 15 godina.

Na ovom mestu nameće se još jedno pitanje - ukoliko naša država nije bila u stanju da na svojoj teritoriji obezbedi adekvatno gorivo za Euro 3 motore, kako možemo očekivati da se to dogodi za najnoviju generaciju motora koja je još osetljivija na nečistoće?! Verovali ili ne, na većem broju naših pumpnih stanica ovo gorivo će uskoro biti u prodaji, bar prema najavi iz NIS-a. Kako domaće rafinerije trenutno nisu u stanju da proizvedu gorivo zahtevane čistoće, svakako ne u potrebnim količinama, Naftna Industrija Srbije odlučila je da ga uvozi iz inostranstva i ponudi na domaćem tržištu.

Štaviše, da bi u rezervoare stiglo gorivo traženih osobina, predviđeno je poštovanje sistema stroge kontrole njegovog kvaliteta, prilikom svakog pretakanja. Na kraju transportnog lanca, uzimajući uzorke iz uređaja za točenje, kontrolu treba da vrše laboratorije NIS-a i DaimlerChrysler SCG. I uslovi skladištenja goriva moraju biti rigorozniji od dosadašnjih, a za njihovo obezbeđivanje na većem broju pumpi potrebno je vreme.
najveæi svetski proizvoðaèi potpuno spremno su doèekali novo zaoštravanje emisionih normi
Naravno, sve to ima svoj ceh koji mora da plati srećni korisnik novog automobila, cena pravog Evro dizela će svakako biti veća. Da bi stvari oko uvođenja novog goriva bile još interesantnije za potrošače, načinjena je jedna igra sa nazivima goriva, pa tako od sada "stari dobri" Evro dizel postaje Eko 3 dizel, dok njegovo ime preuzima njegov čistiji naslednik inostranog porekla.

Nakon ovog poteza, prilikom kupovine Evro dizela na domaćim pumpama po prvi put bi trebao da se dobije isti proizvod kao na pumpama širom Evrope. Inače, čist Evro dizel se bez bojazni može koristiti za pogon Euro 3 motora, što je trenutno i preporučivo. Što se domaćeg proizvođača tiče, recimo samo da je Zastava pokrenula inicijativu da se primena Euro 4 normi kod nas odloži do trenutka kada se montaža modela 10 ne prenese u Kragujevac. Razlog za ovaj potez jeste činjenica da se montaža trenutno vrši u Italiji i da se pri tom ugrađuju Euro 3 motori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: