Koliko će auto-industriju koštati nestašica čipova?

Procenjuje se da bi u 2021. globalna proizvodnja automobila mogla da bude manja za čak 7,7 miliona vozila u odnosu na planiranu.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

13:13

Koliko će auto-industriju koštati nestašica čipova?
Foto: Greentellect Studio/Shutterstock

Nedostatak čipova na svetskom tržištu nastavlja da utiče na automobilsku industriju, a prema konsultantskoj firmi AlixPartners, samo ove godine bi nestašica te ključne elektronske komponente mogla da košta proizvođače čak 210 milijardi dolara.

AlixPartners je najpre u maju izašao sa prognozom da bi nestašica mogla da košta auto-industriju oko 110 milijardi dolara i da dovede do smanjenja proizvodnje za 3,9 miliona vozila.

Osim što je gotovo duplo povećala svoju procenu finansijskog uticaja nestašice, konsultantska kuća sada kaže da bi u 2021. proizvodnja automobila mogla da bude manja za 7,7 miliona vozila u odnosu na planiranu.

"Naravno, svi su se nadali da će kriza izazvana nestašicom čipova do sada biti prevaziđena, ali nesrećni događaji, poput blokade koju je u Maleziji izazvao Covid-19 i stalnih problema u drugim delovima sveta, pogoršali su stvari", rekao je Mark Vejkfild iz konsultantske firme AlixPartners.

Većina velikih proizvođača automobila nastavlja da se nosi sa nedostatkom čipova i rutinski najavljuje povremene obustave proizvodnje u fabrikama širom sveta ili produženje ranije započetih pauza.

Na nedavnom sajmu automobila u Minhenu, izvršni direktor Daimlera, Ola Kalenius, izjavio je da bi industrija mogla nastaviti da se suočava sa nedostatkom čipova do 2023. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: