Top 10: Najpoznatije kineske automobilske kopije FOTO

Osim svojih originalnih modela, kineski proizvođači godinama unazad na tržištu te zemlje nude manje ili više uspele klonove vozila čuvenih svetskih auto-kompanija.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2020.

12:50

Top 10: Najpoznatije kineske automobilske kopije FOTO
Landwind X7 je jedna od najpoznatijih kineskih auto-kopija (Foto: Landwind promo)

Zahvaljujući ubrzanom ekonomskom rastu Kina je već duži niz godina pojedinačno najveće automobilsko tržište na svetu. Pored modela stranih proizvođača, koji se uglavnom izrađuju u domaćim fabrikama, u ovoj zemlji se prodaju i mnogi automobili kineskih brendova, za koje je retko ko čuo izvan Kine.

U želji da se u tako oštroj konkurenciji izbore za naklonost kupaca, pojedine auto-kompanije posežu za ekstremnim rešenjima, pa na tržište plasiraju modele koji predstavljaju kopije poznatih svetskih automobila. U poslednjih desetak godina, pojavio se veliki broj takvih "klonova", a mi vas podsećamo na neke od njih.

1. BAIC BJ80

Foto: BAIC promo
Jedan od najprepoznatljivijih terenaca na svetu, Mercedes G klase, ima svoju kinesku kopiju - BAIC BJ80. Ovaj model je predstavljen na Sajmu automobila u Šangaju 2015, a pogoni ga 2.3-litarski turbo-benzinac sa 250 "konja".

2. BAIC Huansu C60

Foto: BAIC promo
Još jedan "klon" istog proizvođača pokušaj je da se privuku kupci skromnije platežne moći kojima je za srce prirastao Lamborghini Urus. BAIC Huansu C60 je lansiran u junu 2019, a dostupan je i u verziji sa sedam sedišta.

3. CH Auto Lithia

Foto: CH Auto promo
Za razliku od prethodna dva modela ova kopija Audija R8 je ipak samo konceptno vozilo, a ne produkcijski automobil. Predstavljen je 2012. godine a umesto 5.2-litarskog V10 benzinca koji se nalazi u originalu, pokreće ga mali elektromotor.

4. Eagle EG63330K

Foto: Eagle promo
Tvorcima ovog neobičnog vozila retro dizajna uzor je bio BMW Isetta iz polovine 20. veka. Ipak, Kinezi su se odlučili za praktičniju verziju, pa umesto jednih vrata na prednjem delu vozila kineska Isetta ih ima čak 4. Za pogon je upotrebljen električni motor od svega 5,4 KS (4 kW).

5. Landwind X7

Foto: Landwind promo
Landwind X7 je jedan od najpoznatijih kineskih "klonova" oko kojeg se svojevremeno digla velika prašina jer je Land Rover pokušao na sudu u Kini da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i zabrani proizvodnju ove kopije modela Range Rover Evoque.

6. Lifan 320

Foto: Lifan promo
Lifan 320 možda ne liči toliko na svoj uzor, britanski Mini, ali je sličnost koncepcije ova dva modela ipak primetna. Prodaje se po znatno nižpj ceni od svog premijum parnjaka, a pokreće ga 1.3-litarski benzinac sa 88 KS (65 kW).

7. Shuanghuan SCEO

Foto: Shuanghuan promo
Ovaj SUV je još jedan od modela o kome se dosta pričalo, jer je zadnji deo vozila bio očigledna kopija BMW-a X5 prve generacije. Predstavljen je 2007, a osim dva benzinca u ponudi je bio i model sa 2.8 turbo-dizel agregatom.

8. Suzhou Eagle Carrier

Foto: Suzhou promo
Ovo je jedan od onih klonova koji predstavljaju kombinaciju dva automobila - prednji deo podseća na Ferrari F12berlinettu, dok je zadnji "inspirisan" modelom Porsche Cayman. Suzhou Eagle Carrier dobija snagu od dva elektromotora čija kombinovana snaga iznosi skromnih 122 KS (90 kW).

9. Weikerui V7

Foto: Weikerui promo
Ovde nema mnogo dileme - u pitanju je čista kopija Volkswagena Up!. Čak i amblem podseća na onaj koji koristi nemački proizvođač. Weikerui V7, međutim, ima mali elektromotor od svega 12 KS (9 kW), a maksimalna brzina automobila ne prelazi 50 km/h.

10. Zotye SR9

Foto: Zotye promo
Zotye SR9 je lako prepoznatljiv kao "klon" Porschea Macan. Pogon dobija od turbo-benzinca snage 190 "konja", a u Kini se prodaje za 100.000 juana, što iznosi svega oko 13.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: