Svet 12

29.04.2024.

11:32

Gradi se najveći aerodrom na svetu

Vlasti Dubaija najavile su izgradnju novog putničkog terminala na aerodromu Al Maktum, za koji se očekuje da će postati "najveći aerodrom na svetu", a vrednost izgradnje biće 34,8 milijardi dolara.

Izvor: Beta

Gradi se najveći aerodrom na svetu
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

"Odobrili smo planove za novi putnički terminal na međunarodnom aerodromu Al Maktum i početak realizacije projekta vrednog oko 34,85 milijardi dolara", napisao je na Tviteru (platformi X) lider Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Rašed Al Maktum.

Prema njegovim rečima, kad bude izgrađen terminal, aerodrom će biti "najveći na svetu" sa kapacitetom od 260 miliona putnika godišnje.

Zvaničnik je rekao da će taj novi aerodrom biti pet puta veći od međunarodnog aerodroma u Dubaiju, jednog od najprometnijih u svetu.

Prva faza projekta biće završena u roku od 10 godina i tada će novi aerodrom "prihvatati 150 miliona putnika godišnje".

Smešten na periferiji Dubaija, aerodrom Al Maktum od 2010. godine prima mali deo vazdušnog saobraćaja bogatog zalivskog emirata.

Taj aerodrom bi trebalo da preuzme putnike sa međunarodnog aerodroma Dubai, čiji je maksimalni kapacitet 120 miliona putnika, a čija lokacija u centru grada sprečava njegovo širenje.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

23 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: