SAD: Manuelni menjači pred izumiranjem

Od 327 novih modela dostupnih na američkom tržištu, svega 41 može da se kupi u verziji sa manuelnim menjačem, prenosi CNBC.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2020.

14:30

SAD: Manuelni menjači pred izumiranjem
Foto: Porsche promo

Prosečan mladi vozač u Sjedinjenim Državama verovatno se nikada nije susreo sa automobilom opremljenim manuelnim menjačem, navodi isti izvor.

Sa druge strane, postoji teza da novopečeni vozač može da ovlada veštinom upravljanja automobilom tek ako nauči da koristi manuelni menjač. Osim toga, pravi zaljubljenici u automobile uvek će dati prednost takvim vozilima nad onim sa automatikom.

Ipak, u Sjedinjenim Državama ogromna većina vozača se opredeljuje za automobile opremljene automatskim menjačem zbog jednostavnosti korišćenja takvih vozila, a ovaj stav je u korelaciji i sa ponudom novih modela u toj zemlji.

Naime, CNBC navodi da samo 41 novi model (od 327) na tržištu SAD može da se nabavi u verziji sa manuelnim menjačem, što čini svega 12% od ukupne ponude automobila.

Želja za jednostavnijim korišćenjem automobila, kada je reč o prenosnom sistemu vozila, datira još od pre Drugog svetskog rata. U početku su takva vozila mogli sebi da priušte samo retki vozači.

Od tog perioda pa do danas, popularnost manuelnog menjača u SAD u stalnom je padu. To je naročito uočljivo u novije vreme.

Tako je 2006. godine 47% novih modela na američkom tržištu moglo da se kupi sa manuelnim menjačem, da bi deceniju kasnije, 2006, taj procenat pao na 27 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: