Najskuplji u istoriji: 7,5 mil. $ za Šumijev F1 bolid

Trkački automobil Ferrari F2001, koji je u kome je Mihael Šumaher osvojio četvrtu od ukupno sedam titula svetskog šampiona Formule 1, prodat je na aukciji u Njujorku za rekordnu sumu novca kada je reč o F1 bolidima.

Podeli
Foto: RM Sotheby’s
Foto: RM Sotheby’s

Iako su u aukcijskoj kući Sotheby's oprezno prognozirali da će Ferrari F2001 dostići cenu između 4 i 5,5 miliona dolara, on je uveliko premašio njihova očekivanja i prodat je za znatno veću sumu.

U stvari, to je najviša cena koju je ikada postigao neki F1 bolid na prodajnim aucijama. Do sada je najskuplji trkački automobil iz Formule 1 plaćen 3,2 miliona dolara (2005. godine), a u pitanju je takođe bolid koji je vozio Mihael Šumaher - Ferrari F2004.

U bolidu F2001, koji je 16. novembra prodat u Njujorku za 7,5 miliona dolara, Šumaher je 2001. godine Ferrariju doneo 11. timsku titulu šampiona u ovom prestižnom takmičenju.

Koliko je ovaj automobil bio nadmoćan pokazuje i podatak da je F2001 završavao na pobedničkom postolju, odnosno na jednom od prva tri mesta, na svakoj trci na kojoj je učestvovao. Usput je postavio rekorde na mnogim stazama gde je imao najbrže krugove.

Foto: RM Sotheby’s
Foto: RM Sotheby’s

Šumaher je titulu iz 2001. takođe osvojio na dominantan način – pobedio je na 9 do 17 trka, a na kraju je imao gotovo duplo više bodova od najbližeg pratioca, Dejvida Kultarda u McLarenu.

Na dve od tih devet pobedničkih trka, u Monaku i Mađarskoj, vozio je upravo ovaj primerak Ferrarija F2001, sa šasijom broj 211, što automobilu daje posebnu vrednost.

Bolid je u voznom stanju, sa 3.0 V10 motorom koji se vrti do 18.500 o/min i razvija 900 konjskih snaga, i ispunjava sve uslove da se takmiči na trkama istorjiskih sportskih i trkačkih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu