Kako prepoznati bivša taksi vozila na tržištu polovnjaka

Jedan od rizika kupovine polovnog automobila je odabir "pogrešnog" primerka, koji je služio kao taksi vozilo.

Izvor: carvertical.com
Podeli
Foto: Art Konovalov/Shutterstock
Foto: Art Konovalov/Shutterstock

Mnogi se plaše da kupe polovno vozilo koje je ranije korišćeno kao taksi vozilo. Mišljenja su da su ovi automobili zbog velike kilometraže i dominantnog udela gradske vožnje u ukupnom broju pređenih kilometara bliže kraju radnog veka.

Da li je zapravo loša ideja kupiti automobil koji je korišćen kao taksi? I kako možete znati da li je to bivši taksi?

Ranije je bilo lakše. Taksiji su bili manje zastupljeni, a među njima su dobar deo bili Mercedesi W123, koje je kasnije nasledio takođe Mercedes, i to još bolji W124.

Pošto se radi o praktično neuništivim automobilima, rizik nije ni postojao.

Danas su stvari potpuno drugačije. Taksiji mogu da imaju stotine hiljada kilometara na satu i često su u stanju kada su već odradili svoje, pa se dalja ulaganja ne isplate.

Taksiji obavljaju većinu prevoza po gradu, što stavlja previše opterećenja na različite delove automobila, posebno na motor, kočnice, komponente menjača i vešanja.

Auto slične kilometraže, vožen uglavnom auto-putem, biće u mnogo boljem stanju.

Dalje, unutrašnjost polovnih taksija takođe može biti istrošena, posebno sedišta. Dok se većina ljudi trudi da što više očuva svoja vozila, mušterije u taksiju ne mare za enterijer.

"Da li kupci treba da izbegavaju polovne taksi automobile? Iako je odluka u potpunosti njihova, cena svakog automobila trebalo bi da odražava njegovo stvarno stanje, što zavisi od načina na koji je korišćen. Taksi automobili mogu biti finansijska rupa bez dna jer su često dotrajali", kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i šef komunikacija u kompaniji carVertical.

Kako prepoznati automobil koji je korišćen kao taksi?

Provera istorije automobila je jednostavan način da saznate da li je vozilo korišćeno kao taksi. U suprotnom, može biti teško prepoznati ga, jer mnogi prodavci često kriju činjenice o automobilu koje im ne idu u prilog.

Mercedes-Benz (29% svih taksi automobila pregledanih na carVertical), Volkswagen (14,4%), Škoda (12,3%), Volvo (10,9%) i BMW (5,8%) su najpopularniji brendovi taksi automobila na tržištu polovnjaka.

Pošto su ovi proizvođači veoma cenjeni od strane kupaca, prevaranti to često koriste da bi ostvarili profit.

Kada je reč o modelima koji su najčešće taksi vozila među polovnim automobilima, Mercedes-Benz E-klasa je na vrhu liste (17,9%), a slede Škoda Superb (7,7%), Volkswagen Passat (6,1%), BMW Serije 5 (5%) i Volvo V70 (4,7%).

Boja automobila takođe može da otkrije njegovu prošlost – mnogi gradovi koriste iste boje za sve taksije tako da se mogu lako razlikovati na ulici.

Čitave serije nekih modela, poput E klase, proizvedeni su za upotrebu u taksiju, a čak su dobili i posebnu boju karoserije (kao na fotografiji).

I na kraju, da pomenemo jedan od korisnih načina provere vozila. Taksiji često imaju nalepnice na sebi, a to ostavlja tragove na farbi.

Pošto ove površine nisu izložene sunčevom zračenju, ove oblasti mogu biti drugačije nijanse od ostatka karoserije i jasno vidljive, što sugeriše da je automobil u prošlosti korišćen kao taksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu