Uskoro kontrola polovnjaka iz uvoza

Sva polovna vozila će prilikom uvoza u Srbiju uskoro morati da prođu detaljan pregled kod ovlašćenih organizacija, na osnovu pravilnika kojim se precizno uređuje ispitivanje ispravnosti vozila.

Podeli

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović, kaže da su se takva vozila do sada kod nas uvozila bez pregleda.

"Uvođenje pregleda za sva polovna vozila iz uvoza bilo je neophodno jer je veliki broj njih sa netačnim podacima, na primer o snazi i zapremini motora, i kilometraži", naveo je Jovanović.

On je objasnio da se netačni podaci često navode kako bi se izbegli propisi i dadžbine prilikom uvoza.

Pravilnik o ispitivanju ispravnosti vozila počeo je da se primenjuje još u februaru 2013, ali je tada odložena primena dela koji se odnosi na proveru polovnjaka iz uvoza.

Jovanović je rekao da je Agencija spremna da sa ovlašćenim institucijama započne preglede tih vozila kako bi njihovi budući vlasnici u Srbiji, ali i država, imali tačne podatke o njihovim karakteristikama. On je napomenuo da datum početka primene pravilnika u tom delu zavisi od Vlade i Ministarstva saobraćaja.

"Bilo je predviđeno da to krene od 15. aprila. Mi smo ovlastili dovoljan broj privrednih društava odnosno institucija za ispitivanje vozila iz uvoza", rekao je Jovanović. Ovlašćeni su, prema njegovim rečima, Mašinski fakultet u Beogradu, Institut u Vinči, Mašinski fakultet u Kragujevcu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, Mašinski fakultet u Nišu i Auto-moto savez Srbije.

"Kada krene ispitivanje polovnih vozila, građani će biti sigurni šta kupuju, koliko kilometara je prešlo vozilo, koja je snaga i zapremina motora, a i država neće biti uskraćena za finansijska sredstva, kao što je to sada slučaj", naglasio je Jovanović.

Takođe, do kraja 2013. godine odložena je primena pravilnika u vezi sa ispitivanjem dokumentacije za vozila koja se prepravljaju. Građani koji prepravljaju vozila neće više morati dva puta da dolaze na šalter - jednom sa dokumentacijom na osnovu koje se odborava prepravka, a drugi put nakon prepravke - već će dolaziti samo jednom.

U pitanju su vlasnici vozila koji, primera radi, menjaju pogonsko gorivo, odnosno ugrađuju bocu za gas, ili kuke za vuču, menjaju stakla i drugo, a koji više neće morati za te poslove da donose prethodnu dokumentaciju da bi dobili dozvolu.

Međutim, sva vozila u koja se ugrađuje uređaj za pogon na alternativna goriva - tečni naftni gas, prirodni gas i vodonik, moraju da prođu ispitivanje ispravnosti. Do kraja godine biće preciznije utvrđeno za koja vozila je neophodno prethodno pribaviti saglasnost na dokumentaciju, pa tek onda vršiti prepravku.

Izvor: B92, Tanjug

Polovnjak

"Kupci polovnjaka nisu zaštićeni novim pravilnikom"

"Ne vidim svrhu i cilj novih pravila. I dalje se ne proverava da li kilometraža uvezenog vozila odgovara stvarnoj pa će ponovo moći da se uveze vozilo koje je prešlo 700.000 kilometara, a da se kilometraža vrati na 80.000", kaže direktor srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović.

Polovnjak utorak 29.04. 16:04 Komentara: 37

Od 19. aprila stroža kontrola uvoza polovnjaka

Izmenjeni pravilnik koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počeće da se primenjuje u subotu 19. aprila, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Kontrolisanje vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Polovnjak petak 18.04. 12:54 Komentara: 70

BRC uređaj na Citroenu C4 1,4 16V

Uz moderan četvorocilindrični benzinski motor Citroena C4 1,4 16V odlično se uklapa najnoviji BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa, koji prepolovljuje cenu eksploatacije i bitno umanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova.

Polovnjak ponedeljak 4.10. 22:24 Komentara: 37

Renault Grand Scenic 1.5 dCi

Kada Francuzi žele da spakuju celu porodicu u jedan automobil i pošalju je na putovanje ka toplim obalama, niko ne sumnja da će to da urade sa stilom. Renault Grand Scenic 1.5 dCi iz 2004. je automobil zanimljivog izgleda, oštrih linija, ne prevelikih dimenzija, dobro raspoređenog prostora u unutrašnjosti i neverovatno male potrošnje.

Polovnjak sreda 25.08. 23:00 Komentara: 37

FIAT Stilo 1,6 16V TNG

Dizel automobili su primamljiv izbor za polovnjake zato što u startu obezbeđuju mali trošak za gorivo. Međutim, tokom eksploatacije morate računati na velike troškove servisa, tako da je najbolji izbor ipak benzinac sa TNG sistemom.

Polovnjak ponedeljak 16.08. 09:13 Komentara: 69

Peugeot 307 2.0 HDI

Kada bacite pogled na more automobila koji se probijaju kroz svakodnevnu beogradsku izmaglicu izduvnih gasova, Peugeot 307 će bez sumnje biti među najčešće viđenim. Što zbog neupadljivog izgleda, sa ni previše, ni premalo oštrim linijama, što zbog pristupačne cene, a verovatno najviše zbog izdašno odmerenog prostora u kabini, ovaj automobil već duže vreme je među best-sellerima u svetu polovnjaka u Srbiji.

Polovnjak četvrtak 24.06. 11:00 Komentara: 63

Renault Vel Satis 2.2 dCi

Pre nekih mesec dana sedim s prijateljicom u kafeu pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Iznenada, nestane ranog poslepodnevnog sunca. Oblaci? Zašlo za zgradu? Ne. Mladić juniorskih godina parkirao je Renaulta Vel Satis pored stola gde smo sedeli.

Polovnjak ponedeljak 19.04. 12:39 Komentara: 47

Volkswagen Touran 1.6

Vozila za udoban prevoz više od pet putnika ili pet putnika i mnogo, mnogo prtljaga, na tržištu su prisutni već decenijama. Dok ovaj porodični koncept u SAD već dugo beleži prodajne uspehe, ovakvi automobili su u Starom svetu rezervisani za taksi službe ili za turističke operatore koji svoje putnike sa aerodroma voze na manje ili više udaljene destinacije.

Polovnjak utorak 26.01. 15:45 Komentara: 34
strana 1 od 4 idi na stranu