Veliki test – koja je najbolja zimska guma?

Bliži se 1. novembar, što znači prelazak na zimske gume, a ekipa portala Auto Express je testirala najbolje zimske gume za predstojeću sezonu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2019.

09:00

Veliki test – koja je najbolja zimska guma?
Foto: candy18/Depositphotos

Na nekoliko testova prednosti i mana našlo se deset zimskih guma od isto toliko različitih proizvođača u dimenziji 225/45 R17.

* Nokian WR Snowproof
* Vredestein Wintrac Pro
* Hankook i*cept RS2
* Michelin Alpin 6
* Continental WinterContact TS 860
* Toyo Snowprox S954
* Dunlop Winter Sport 5
* Pirelli Winter Sottozero 3
* Falken Eurowinter HS01
* Goodyear UltraGrip Performance+
Foto: DmitryRukhlenko/Depositphotos
Svaka guma je testirana po sledećim kriterijumima:

- kočenje po snegu
- vuča po snegu
- krug po snegu
- upravljivost po snegu
- akvaplaning* na pravcu
- akvaplaning u krivini
- kočenje na mokroj podlozi
- upravljivost na mokroj podlozi
- krug na mokroj podlozi
- kočenje na suvoj podlozi
- upravljivost na suvoj podlozi
- otpor kotrljanja
- buka u kabini
- cena

Ponašanje guma na snegu i ledu je testirano na stazi "Beli pakao" u Ivalu (Finska) koja je u vlasništvu kompanije Nokian.

Testiranje po mokroj i suvoj podlozi je izvršeno na stazi u nemačkom Papenburgu, koja predstavlja umanjenu repliku Hokenhajma.

U konačnom poretku prvih pet guma dele nijanse, a Vredstein i Falken su na deobi pete pozicije.

Dunlop je ostvario generalno dobre rezultate, ali nije se našao na "pobedničkom postolju".
Foto: Tiplyashina/Depositphotos
Michelin je završio kao treći iza prošlogodišnjeg pobednika Continentala, dok je titulu najbolje zimske gume za sezonu 2019/2020 odneo Goodyear UltraGrip Performance+

Goodyear je ostvario impresivne rezultate na testovima zbog čega će sigurno privući pažnju vozača kojima je bezbednost prioritet.

Continental je možda izgubio "krunu" ali i dalje ima vrhunsku zimsku gumu, dok se Michelin pokazao izuzetno moćnim u mokrim uslovima vožnje, koji su u većem delu Evrope zastupljeniji tokom zime.

Adut Dunlopa su pre svega nizak nivo buke i ušteda goriva, dok je Vredstein ostao u sredni tabele zbog slabijeg rezultata na snegu i ekonomičnosti.

Nokian se ističe po privlačnoj ceni, ali nema najbolje izbalansirane performanse, dok bi Pirelli uprkos stabilnosti u zimskim uslovima morao da razvije savremeniju gumu jer je Winter Sottozero 3 na tržištu od 2013.

Pri dnu su Hankook koji takođe cilja pre svega kišu, a ne sneg, dok je poslednji na testu bio Toyo, mada postepeno napreduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: