Baterije nisu dobro rešenje – Jaguar ima drugu ideju za električni SUV

Jaguar je bio prvi premijum proizvođač koji je ponudio potpuno električno SUV vozilo kada je lansirao I-Pace, ali bi se ipak mogao odlučiti za drugačiji pogon.

Podeli
Foto: Jaguar Promo
Foto: Jaguar Promo

Britanski proizvođač premijum automobila veruje da električni pogon na baterije možda nije pravo rešenje za najveća SUV vozila, a posebno se to odnosi na njihovo Land Rover odeljenje koji proizvodi isključivo SUV modele, prenosi "Tportal".

Naravno da se i JLR, kao i svi svetski proizvođači automobila, brine o tome kako svoja vozila dovesti na nultu emisiju štetnih gasova.

Kod SUV-ova je sam po sebi problematičan njihov oblik karoserije jer mu je potrebno više energije za savladavanje otpora vazduha (aerodinamičnog otpora), što zahteva i veće baterije kako bi takva vozila imala zadovoljavajuću autonomiju.

"Što je vozilo veće, veći je i aerodinamični izazov. Ako niste dovoljno oprezni, završite sa velikim baterijama i vozila učinite toliko teškim da autonomija nestaje", izjavio je Nik Rodžers, šef inženjera JLR.

Foto: Jaguar Promo
Foto: Jaguar Promo

Land Rover u svojoj paleti modela ima i plug-in hibridne varijante, uključujući novi Defender, ali do sada nije najavio potpuno električni model na baterije.

Kako bi JRL ipak stvorio najveće Land Rover SUV-ove s nultom emisijom, "potencijalno će u igru uvesti ​​druge tehnologije", rekao je Rodžers, navodeći vodonikove gorive ćelije kao "nešto o čemu treba razmisliti".

JLR je u martu ove godine imenovao novog direktora za tu tehnologiju, iako je pre samo tri godine bivši generalni direktor Volfgang Cajbart odbacio takvu mogućnost kao "potpunu glupost".

Rodžers je opisao vodonik kao "fantastično" rešenje jer se vozilo na takav pogon brzo puni, za razliku od onih na baterije, ali vodonik ostaje problematičan u pogledu emisija.

Foto: Land Rover promo
Foto: Land Rover promo

JLR bi mogao da ima koristi od svog partnerstva s BMW-om nakon što je u junu dogovorio saradnju s nemačkim konkurentom za vozila s električnim pogonom.

BMW trenutno surađuje s Toyotom na gorivim ćelijama i lansiraće testnu paletu SUV modela X5 i X7 s gorivim ćelijama 2021. godine.

Međutim, BMW je rekao kako podržava rešenje s baterijama više od onog s gorivim ćelijama za stvaranje automobila s nultom emisijom.

"Razvoj koji očekujemo po pitanju gustine baterija učinio bi električna vozila na baterije najučinkovitijim rešenjem", rekao je Klaus Frolič, član odbora BMW Groupe za razvoj.

Frolič je rekao da je pogonski agregat za gorive ćelije deset puta skuplji od potpuno električnog, a cene neće biti uporedive sve do oko 2025.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu