EuroNCAP: Giulia rekordno na testu bezbednosti

Alfa Romeo Giulia ocenjena je sa maksimalnih 5 EuroNCAP zvezdica, ostvarivši skor od 98% u oblasti zaštite odraslih putnika. To je najbolji ikad zabeležen rezultat u konkurenciji automobila, postignut uprkos uvođenju strožeg sistema bodovanja 2016. godine.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

10:36

EuroNCAP: Giulia rekordno na testu bezbednosti
Foto: Alfa Romeo

Osim toga, Giulia je za bezbednost dece putnika "zaradila" 81%, za zaštitu pešaka 69%, a u oblasti sistema asistencije 60%.

Novi Alfin sportski sedan postigao je rezultat od 5 zvezdica zahvaljujući uvođenju niza inovativnih sigurnosnih sistema i efikasnoj karoseriji koja je podjednako laka i čvrsta, a na kojoj su u velikoj meri korišćeni ultralaki materijali, poput ugljeničkih vlakana, aluminijuma i kompozitnog aluminijuma.

Najsofisticiranija oprema na ovom modelu uključuje integrisan kočioni sistem (IBS), koji u značajnoj meri skraćuje zaustavni put (38 m za usporavanje od od 100 do 0 km/h, kod standardne verzije i 32 m kod sportske varijante Quadrifoglio) i napredno oslanjanje, sa Alfa Link tehnologijom.
Screenshot
Kada je reč o sistemima podrške u vožnji, nova Giulia u standradnoj opremi ima upozorenje na čeoni sudar (FCW) i autonomnog kočenja u hitnim slučajevima (AEB) sa prepoznavanjem pešaka. Zahvaljujući radaru i kameri automobil "uočava" prisustvo prepreka ili vozila na putanji kretanja i upozoravaju vozača na opasnost od neizbežnog sudara.

Ukoliko vozač propusti da reaguje na vreme, sistem automatski koči auto, kako bi se izbegao ili ublažio sudar. Zahvaljujući funkciji prepoznavanja pešaka, AEB je u stanju da autonomno zaustavi automobil pri brzinama do 60 km/h, interpretirajući informacije dobijene od radara i kamere.

Paket standardne opreme na svim verzijama modela Giulia obuhvata i upozorenje na napuštanje trake (LDW), odnosno funkciju koja prepoznaje nenameran prelazak u drugu kolovoznu traku, zatim detekciju vozila u slepim uglovima (BSM), opciono sa funkcijom opažanja ukrštanja putanje kretanja sa vozilima koja nailaze iza (koja koristi senzore za praćenje prostora oko automobila, prilikom preticanja, promene traka, ili pri izlasku iz parkinga, prateći sva vozila koja se približavaju).

Pogledajte video sa EuroNCAP "kreš" testa:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: